Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal kreeg een hulpaanvraag uit Iaşi in het oosten van Roemenië. In deze stad zit het gemeentelijk asiel met meer dan 1400 honden ( 9 – 10 honden in een hok ). Ja, je leest het goed, er staat geen nul teveel. Naast de honden in de shelter zijn er ook nog een aantal in gastgezinnen. Als alles vol zit, kunnen ze geen honden meer redden.  Ook is er nog een kleiner gemeentelijk asiel, met ongeveer 150 honden, maar deze shelter is voor de omliggende dorpen. Soms moet het grote asiel paarden en varkens opvangen die op straat zwerven tot een familie of hopelijk de eigenaar is gevonden.

De openbare asielen behoren de  afdeling Salubris, de afdeling die het afval in de stad verwerkt.   Een deel van het medisch personeel werkt in het asiel. Er zijn in totaal 8 dierenartsen en 13 verzorgers. Sommige dierenartsen zijn privé (in dienst van het asiel) en verzorgen de medische procedures,  (99% zijn sterilisaties) en de andere dierenartsen houden zich alleen bezig met het beheer van het asiel. De medische procedures worden elk jaar geveild zodat ze elk jaar nieuwe dierenartsen hebben. Ze hebben honden in het asiel die verblijven al in de shelter  van voor de verhuizing naar de nieuwe locatie in 2014. In 2022 werden  steeds meer honden van de straat gehaald,  als er geen plaats meer is moeten ze de honden die niet geadopteerd kunnen worden gaan euthanaseren.

Degene die hulp vroeg is opgegroeid met katten, honden en vogels. Haar Haar moeder bracht altijd katten en honden mee naar huis die ze op straat vond. Op een gegeven moment hadden ze 17 katten en 3 honden in haar moeders appartement. Sinds 2014 begon zij met haar moeder mee te gaan naar het plaatselijke openbare asiel als vrijwilliger, daar waren op dat moment “maar” 350 honden.

In 2014 verhuisde het plaatselijke openbare asiel naar een nieuwe locatie die daar speciaal voor was ingericht, (daarvoor zaten ze in een oude boerderij. Ook in 2014 werd gestart met  een Facebookgroep voor lokale adopties. Veel mensen bleken in dezelfde situatie te zijn; ook zij  vonden katten en honden op straat, maar konden ze niet allemaal redden omdat ze geen mogelijkheden voor adopties hadden en men kon niet alle gevonden dieren houden.

In 2015 werd begonnen met elk weekend een adoptie evenement  te organiseren op de centrale markt in de stad Oi. Mensen die dieren van de straat hadden gered kwamen met hen naar het evenement en hoopten op deze manier een hond of kat te laten adopteren. Dit ging door tot in 2018.

Wat betreft de situatie van zwerfkatten en -honden, die is heel erg. Vrijwilligers gaan elke ochtend de straten en buurten in om ze te voeren en proberen ook de daklozen met hun dieren te helpen met voer voor hun dieren, als ze die mogelijkheid hebben.

Niemand van ons heeft de illusie 1400 honden te kunnen plaatsen in Nederland en België, maar enkelen moeten deze kans wel krijgen. Elke plek kan dan weer ingenomen worden door een hond die van straat gered kan worden. Nu moeten ze de honden en katten achterlaten die eigenlijk  hulp nodig hebben.

Voer voor de dieren in de shelters wordt door de gemeente betaald, echter niet voor de honden en katten bij de gastgezinnen. En ook in Roemenië verdienen mensen niet veel per maand. Ook is financiële hulp nodig.

Onze contactpersoon Oana heeft in 2021 de opleiding tot diergeneeskundig technicus afgerond.  Haar “echte” werk is juridisch medewerkster en werkt grotendeels vanuit huis. Zij probeert een thuis te vinden voor de honden en katten, nu met onze hulp. In Roemenië is het trouwens heel erg moeilijk een adoptiegezin te vinden en de kans is alsnog groot dat ze later weer op straat belanden.

Alle honden, behalve de jonge puppy’s, zijn gecastreerd en kunnen in ieder geval niet meer voor nageslacht zorgen. Verder is elk dier gevaccineerd en gechipt en gedeparasiteerd.

Wie helpt? Jij?

https://www.geef.nl/nl/actie/shelter-in-roemenie-vol-met-1400-honden/donateurs

Of

SNS bankrekening NL12SNSB0928271803 t.n.v. Dierenhulp zonder Grenzen o.v.v. Iasi

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project