Heraklion

Kreta is het grootste eiland van Griekenland ( ca. 8300 km2 ) en zeer populaire bestemming voor veel vakantiegangers. De hoofdstad Heraklion is de vierde stad in Griekenland, na Athene, Thessaloniki en Patras. Ook Kreta staat bekend om de cultuur, mooie natuur en natuurlijk goed eten en drinken. Maar ook dit eiland heeft een schaduwzijde. Kreta is zeer bergachtig, voor personen die hun dier willen dumpen een “prachtlocatie”, zoals wij dit ook van bijvoorbeeld Zakynthos kennen.

De meeste honden die gedumpt worden komen uit de omgeving van Heraklion. Eigenaren laten zelden of nooit hun honden en katten steriliseren, dit is “tegennatuurlijk”. Ook dat hebben we vaker gehoord. Maar zeker niet minder vaak is het een financiële kwestie, sterilisaties zijn erg duur. Door de nasleep van de crisis is het nog altijd moeilijk rond te komen van de maandelijkse inkomsten. Ook is het normaal dat honden loslopen, met alle gevolgen van dien. Puppy’s worden geboren en gedumpt, op straat of in vuilcontainers ( in plastic zakken ), of in de bergen. Puppy’s die bij de moeder mogen blijven tot ze oud genoeg zijn om gegeven te worden, maar nog geen baasje hebben worden ook achtergelaten. Dit kan ook bij scholen en/of ziekenhuizen zijn. Veel puppy’s worden niet ontdekt omdat de moeders bevallen in de bergen, grotten of onder struiken.

St. Dierenhulp zonder Grenzen werd gevraagd iets te kunnen doen voor Kati, een arts op Kreta, zij helpt veel dieren. Haar leven is , naast de zorgen voor haar gezin, zorgen voor zwerfdieren op straat en in haar kleine shelter die zij aan het bouwen is en puppy’ s of de kittens de fles geven doet zij thuis. Elke dag gaat zij ‘s ochtends vroeg op pad om de roedels honden van eten te voorzien en indien nodig medicijnen. Als zij dit niet doet krijgen ze geen eten. Er zijn verschillende roedels op straat, wat gevaarlijk kan zijn voor de honden, er wordt regelmatig een hond aangereden en/of vergiftigd. Elke dag als ze onderweg is, is ze weer gestrest of alle honden er nog zullen zijn.

Vaak vindt Kati onderweg nog kittens of puppy’s, of achtergelaten honden. Ook die zal ze dan weer verzorgen. In het centrum van Heraklion verzorgt ze nog eens 40 zwerfkatten, dit worden er elk jaar meer omdat ze verwilderd zijn en niet gesteriliseerd worden. Op straat vaccineert zij de dieren zelf en voorziet ze ook van een microchip, aangezien zij arts is werkt zij hiervoor samen met een dierenarts uit Heraklion. Ook een vriendin van haar, Hara, verzorgt honden en katten in de huiselijke sfeer.

Verder heeft Kati beschikking gekregen over een stuk land dat zij mag omheinen en bebouwen, om dit te realiseren zou zij heel goed donaties kunnen gebruiken. Haar droom is haar honden een veilige opvang te kunnen bieden en toekomstige vondelingen op te kunnen vangen.

Kati zorgt dus bijna alleen voor zo’n 100 honden en 40 katten op straat in en rond Heraklion. Verder verblijven er in twee verschillende shelters ook honden van haar waar zij ook het voer voor verzorgd.

Hieronder kunt u lezen welke kosten Kati moet maken om de honden goed te kunnen verzorgen;

  • Dagelijks gaat er bijna 25 kg doorheen ad € 17.50
  • Microchip € 15.00 per stuk
  • Vaccinatie € 15.00 per stuk
  • Bloedtest vanaf € 30.00
  • Castratie/sterilisatie ca. € 100.00

Wilt u helpen? SNS Bank IBAN NL12 SNSB 0928 2718 03 BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Kreta.

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project