Skip to main content

We hadden eigenlijk verwacht dat Duke zich inmiddels meer veilig en vrij zou voelen, maar helaas heeft zijn verleden erg diepe sporen achtergelaten en is hij nog steeds behoorlijk getraumatiseerd. Zijn tuigje om doen om hem mee naar de dierenarts te nemen is een hel voor Duke (en zo ook voor zijn opvang), hem in een bench meenemen is een nog grotere hel. De grote roedel waar hij mee samen leeft is eigenlijk niet goed voor Duke. Hij speelt wel met enkele van de honden, maar van de meeste is hij bang, en hij verschuilt zich het liefst achter Duchess. Als het etenstijd is durft Duke niet samen met de roedel te eten, en krijgt daarom samen met Duchess in een aparte ruimte eten. Duke heeft heel veel tijd en geduld nodig, en we zijn op zoek naar een familie die bereid is hem dit te geven. Een rustige omgeving, zonder teveel prikkels, liefst samen met ‘zijn’ Duchess…. Of waar in ieder geval een andere hond aanwezig is die niet dominant is. Een hond waar Duke zich aan op kan trekken, die hem aan kan tonen dat er niets te vrezen valt. De familie die voor Duke wil gaan moet beseffen dat aan de riem lopen voorlopig nog niet van toepassing zal zijn, en dat Duke daar stapje bij stapje aan zal moeten wennen. We begrijpen dat het niet mee zal vallen om iemand voor Duke te vinden, want het is ook niet niks om een getraumatiseerde hond opnieuw zijn vertrouwen terug te laten vinden. Maar we zijn ervan overtuigd dat ergens dat gouden mandje voor hem staat, hopelijk samen met Duchess… Duke is inmiddels gecastreerd. Een nieuwe leishmaniatest heeft uitgewezen dat Duke hele lichte leishmania heeft. De waarde is zo laag dat hij (momenteel) geen enkele medicatie nodig heeft.

Duke en Duchess, we weten niets van hun verleden, maar het zal zeker geen rooskleurig verleden zijn geweest. Vermoedelijk zijn het afgedankte jachthondjes… We weten wel dat ze op een dag in één van de dodingstations van Huelva terecht zijn gekomen, waar een stichting hun uiterste best doet om daar de honden te redden van de dood, probeert te voorkomen dat ze ingeslapen worden. Die stichting is hun redding geweest dat ze nog niet waren omgebracht in die hel. Op een dag kregen wij een foto van het tweetal onder ogen: twee Podenco´s met letterlijk de doodsangst in hun oogjes, en tot overmaat van ramp was het teefje zwanger. Wij konden ze daar niet aan hun lot overlaten en besloten om een Spaanse stichting te vragen ze daar weg te halen en in een goed (betaald) verblijf onder te laten brengen. We gaven ze beiden de (nieuwe) namen: Duke en Duchess (in het dodingstation werden ze Robin en Mariam genoemd), en al snel kon het tweetal aan hun nieuwe leven gaan beginnen. Toen ze opgehaald werden bij het dodingstation raakte Duchess zo erg in paniek dat ze compleet van streek raakte. Ze gilde het uit, dacht waarschijnlijk dat ze met slechte bedoelingen werd meegenomen, en was totaal van de kaart. Beiden zijn meteen naar de dierenarts gebracht voor een check, en het leek ons dat Duchess al behoorlijk ver zwanger was, en we hadden eigenlijk gewild dat ze haar kindjes in alle veiligheid bij de opvang kon krijgen. Maar helaas mocht het niet zo zijn: Duchess was er erg slecht aan toe, had erg zware anemia en ook filaria (hartworm). Een bevalling zou haar leven kunnen kosten, en dat risico konden we uiteraard niet nemen. Ze leek gelukkig nog niet zo ver zwanger te zijn dan we dachten, en een dag later is ze geaborteerd en gesteriliseerd. Zodra ze geen anemia meer heeft zal ze voor de hartworm behandeld worden. Voor de overige testen was ze gelukkig overal negatief voor. Duke heeft geen hartworm, bij hem kwam er een twijfelachtig resultaat voor Leishmania uit, voor de rest was alles in orde. Beiden krijgen nog uitgebreidere laboratoriumtesten.

En nu zijn ze inmiddels alweer een tijd bij de opvang. Ze zijn nog erg onzeker en verlegen, maar hun staartjes kwispelen steeds meer en meer, en ze durven stilletjes aan te gaan geloven dat er echt niets meer te vrezen valt. Onlangs, nadat hun quarantaine periode voorbij was, mochten ze rennen op het hele grote perceel wat ze bij hun verblijf als speelveld hebben. Ze gingen helemaal los, renden en sprongen, helemaal blij en vrij, genietend van het begin van het mooie leven wat ze wachten staat.

Beide lieverds hopen dat ze naar een familie uit kunnen gaan kijken die heel veel begrip en geduld voor ze heeft. En waar ze de rest van hun leven alleen nog maar hoeven te genieten, en hun nachtmerrie van het dodingsstation voor altijd achter zich kunnen laten.

Een opvanggezin voor één van hen zal ook al heel fijn zijn.

Ras: overig
Leeftijd: 1-2-2017 (geschat)
Herkomst: Huelva (Spanje)

Familie van: Duches

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over één van deze honden of katten of een hond of kat reserveren, belt u dan met onze vrijwilligers, zij staan elke dag klaar om u te woord te staan.

Neem contact met ons op