Skip to main content

Dierenhulp zonder Grenzen
Internationaal

Vuurwerkangst bij hond of kat

Hier vindt u informatie over hoe hiermee om te gaan en over de mogelijkheden van medicatie.

Wat vooral wel te doen?

  • Het is belangrijk vroeg genoeg met het trainen van uw huisdier, tegen vuurwerkangst, te beginnen. Trainen heeft namelijk tijd nodig. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
  • Laat uw hond vroeg op de avond goed uit als het nog rustig is op een rustige plaats en aan de riem. Uw eigen tuin zou ook een goede plaats zijn. Rijd desnoods met uw auto naar een rustige plek.
  • Tijdens het uitbarsten van het vuurwerk houdt uw hond of kat binnen, en zet een radio of TV aan.
  • Laat uw hond of kat met rust als hij/zij zich onder het bed, op zolder, in de kast of waar dan ook verstopt. Hier voelt uw huisdier zich blijkbaar veiliger. Laat in deze ruimte dan ook een lamp en een radio aan.
  • Negeer het angstgedrag van uw hond of kat. Niets is menselijker dan uw huisdier te troosten en aan te halen als het bang is. Maar met deze positieve aandacht zal u het angstige gedrag alleen maar belonen en dan wordt het alleen maar erger.
  • Zorg altijd dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is. Mocht uw dier wegglippen met de jaarwisseling dan heeft een gechipt dier een grotere kans om terug gevonden te worden.

Wat vooral niet te doen?

  • Uw huisdier straffen voor zijn angst. Uw dier zal hier niets van begrijpen.
  • Hond constant laten vluchten bij een prikkel. Dit is namelijk zelfbelonend gedrag, hierdoor zal de angst en het vluchten toenemen.
  • Uw huisdier begripvol toespreken en troosten.
  • Uw huisdier alleen thuis laten.

Een verdamper: dit is een verstuiver die u minstens twee weken voor de jaarwisseling in uw huis plaatst. Deze verdampers verspreiden geurstoffen door uw huis waar uw hond of kat rustig van wordt. Ze kunnen door een mensenneus niet waargenomen worden en zijn niet schadelijk, mits u carapatiënt bent. Deze verdamper laten hangen tot minimaal één week na de jaarwisseling.

Let op: deze verdamper kan wel schadelijk zijn voor vogels.

Vetranquil tabletten: dit zijn tabletten die uw huisdier suf maken. Dit middel is niet geschikt voor hart- en epilepsiepatiënten en honden met een korte snuit. Uw huisdier blijft gevoelig voor geluid, maar kan niet reageren. Dit kan tot gevolg hebben, dat volgende jaren uw huisdier nog angstiger zal reageren. U mag uw huisdier na het gebruik van Vetranquil niet alleen in huis laten.

Valiumtabletten: dit zijn tabletten die uw huisdier kalmeren maar ook suf maken. Uw huisdier wordt slaperig en is wat minder gevoelig voor het vuurwerk. Deze tabletten werken het beste als ze toegediend worden aan een rustig dier en de ideale dosering is per huisdier verschillend. Het advies is om de tabletten een paar dagen voor de jaarwisseling toe te dienen. Uw huisdier zal niets leren dus niet minder bang zijn in de toekomst en werking van de tabletten zijn van korte duur. U mag uw huisdier na het gebruik van Diazepam niet alleen in huis laten.

Clomicalm: dit zijn tabletten die angstverlagend/stressverlagend werken. Het resultaat is pas na weken te zien. Het is hierbij ook verstandig om na de jaarwisseling de tabletten af te bouwen en niet plotseling te stoppen. Voor een optimaal resultaat Clomicalm altijd proberen te combineren met gedragstraining en evt. met verdamper. Van Clomicalm zal uw huisdier niet suf worden.Voor meer informatie over vuurwerkangst kunt u bij uw dierenarts langs gaan of telefonisch contact opnemen met ons.Wij wensen u en uw huisdier een fijne en vooral rustige jaarwisseling.

(bron: Dierenarts praktijk Nederrijn)