Kythira

Kythira is een Grieks eiland in het zuidoosten van Pelopónnesos( ca. 20 km). Het is geen groot eiland, 284 vierkante kilometer, met ongeveer 3000 inwoners. Het is een bergachtig eiland, maar de bergen zijn niet erg hoog zijn, het hoogste punt is 507 meter. Het is een mooi eiland, maar ook dit eiland kent dierenleed.

In het najaar van 2007 emigreerde de Nederlandse Irene naar Kythira. Ondanks dat zij een hond had, kwamen al snel een aantal katten om het huis lopen. Deze katten kregen kleintjes, en die natuurlijk ook weer, toen het aantal tot 17 opgelopen was (eind 2012) heeft Irene het “Adopt a cat” programma in het leven geroepen.

Zij zette overal op het eiland donatieblikjes neer om geld in te zamelen om de katten op Kythira te laten steriliseren en te vaccineren, nu iets meer dan 2 jaar later zijn er ongeveer 400 katten gesteriliseerd en ingeënt. Ze werkt samen met de lokale dierenarts die gelukkig op het gebied van dierenwelzijn helemaal met haar op één lijn ligt, dankzij haar zijn al heel veel katten “geholpen”. Ze werken volgens het trap/neuter/return principe, dat houdt in dat een kat gevangen wordt en gesteriliseerd en ingeënt. Wanneer de kat weer volledig uit de narcose ontwaakt is wordt deze weer teruggebracht naar waar hij/zij vandaan kwam, hierna wordt de kat regelmatig in de gaten gehouden en zorgen ze er voor dat er voldoende voedsel voor de kat/groep aanwezig is.

Ondanks dat in enkele dorpjes alle katten gesteriliseerd zijn, blijven er nog veel over die hun en onze hulp nodig hebben. Er is geen enkele overheidssteun en ze zijn dus volledig afhankelijk van donaties.

U kunt een katje van Kythira “adopteren” via het financiële adoptie op afstand programma van St. Dierenhulp zonder Grenzen “En … ik Dan?”. U helpt dan mee bij het betalen voor het eten, de sterilisatie en vaccinatie van een katje, die op het eiland blijft. Hij/zij zal regelmatig in de gaten gehouden worden en onze collega ter plekke zorgt ervoor dat er voldoende voedsel voor het katje en de groep aanwezig is. Natuurlijk houden wij u op de hoogte van “uw” katje.

U steunt onder andere met de volgende kosten:

  • U voert al een katje op Kythira voor €4,60 per maand (€55,- per jaar).
  • Een sterilisatie en vaccinatie kost €3,35 per maand (€40,- eenmalig).

U bepaalt zelf welk katje u wilt steunen.

U kunt zich melden via enikdan@dierenhulpzondergrenzen.com voor opgave. SNS Bank NL12SNSB0928271803 BIC SNSBNL2A t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond.

Foto’s en video’s van dit project