Kythira is een Grieks eiland in het zuidoosten van Peloponnesos( ca. 20 km). Het is geen groot eiland, 284 vierkante kilometer, met ongeveer 3000 inwoners. Het is een bergachtig eiland, maar de bergen zijn niet erg hoog zijn, het hoogste punt is 507 meter. Het is een mooi eiland, maar ook dit eiland kent dierenleed.
In het najaar van 2007 emigreerde de Nederlandse Irene naar Kythira. Ondanks dat zij een hond had, kwamen al snel een aantal katten om het huis lopen. Deze katten kregen kleintjes, en die natuurlijk ook weer, toen het aantal tot 17 opgelopen was (eind 2012) heeft Irene het “Adopt a cat” programma in het leven geroepen.
Zij zette overal op het eiland donatie blikjes neer om geld in te zamelen om de katten op Kythira te laten steriliseren en te vaccineren, nu inmiddels bijna 9 jaar later zijn er meer dan 1200 katten gesteriliseerd en ingeënt. Ze is zelf homeopathisch therapeut voor dieren en heeft in geval van nood een dierenarts op het vasteland (Neapoli / Peloponnesos) die haar bijstaat met raad en daad, ook de sterilisaties worden door hem gedaan. Irene werkt volgens het trap/neuter/return principe, dat houdt in dat een kat gevangen wordt en gesteriliseerd en ingeënt. Wanneer de kat weer volledig uit de narcose ontwaakt is wordt deze weer teruggebracht naar waar hij/zij vandaan kwam, hierna wordt de kat regelmatig in de gaten gehouden en zorgt ze er voor dat er voldoende voedsel, door middel van zelf ontwikkelde voer stations, voor de kat/groep aanwezig is.

Ondanks dat bij bijna alle voerstations in ieder geval de vrouwtjes gesteriliseerd zijn kan ze niet voorkomen dat mensen “hun” katten daar achter laten en dus blijven er nog veel over die haar en onze hulp nodig hebben. Er is geen enkele overheidssteun en ze is dus volledig afhankelijk van donaties.

U kunt het hulpproject in Kythira “adopteren” via het financiële adoptie op afstand programma van St. Dierenhulp zonder Grenzen “En … ik Dan?”. U helpt dan mee bij het betalen voor het eten, de sterilisatie en vaccinatie van een katje, die op het eiland blijft.

U steunt onder andere met de volgende kosten:
• U voert al een katje op Kythira voor €4,60 per maand (€55,- per jaar).
• Een sterilisatie en vaccinatie kost €4,60 per maand (€55,- eenmalig).

U kunt zich melden via enikdan@dierenhulpzondergrenzen.com voor opgave.

SNS Bank NL12SNSB0928271803 BIC SNSBNL2A t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond.

Ook kunt u doneren via https://www.geef.nl/nl/actie/de-katten-van-kythira/donateurs

Foto’s en video’s van dit project