Asociación

Cáceres is de hoofdstad van de provincie Cáceres in de regio Extremadura. Asociación Cacereña para la Protección y Defensa de los Animales is een plaatselijke organisatie die met de weinige middelen die ze hebben dieren proberen te helpen. Veel dieren hebben ze niet, ze hebben geen eigen shelter en ook zeer weinig opvanggezinnen. Zij zijn afhankelijk van pensions, voor een hond betalen ze ca. € 150 per maand.

De organisatie is in 1994 begonnen, met heel weinig, veel konden ze nog niet doen. Ze waren met een kleine groep vrijwilligers. Gedurende 12 jaar beheerden zij het asiel van en voor de gemeente, in een poging dieren te redden. Het was een moeilijke tijd, ze kregen geen hulp of geld en er was geen plek voor alle honden en katten. In 2012 moesten zij stoppen met beheren van het asiel, de gemeenteraad besloot dat de voorwaarden voor het beheren van het asiel veranderd zouden moeten worden. Zo moest de Faculteit voor Diergeneeskunde dieren ter beschikking worden gesteld, om te oefenen! De organisatie was het hier natuurlijk niet mee eens, zij kwamen tot het besluit dat ze een eigen shelter nodig hadden. Het asiel achter te laten was een moeilijke beslissing, maar aan deze praktijken wilden zij niet meewerken. Het asiel achter te laten was een moeilijke beslissing, maar aan deze praktijken wilden zij niet meewerken. Ze moesten zelfs naar de rechtbank het geld dat de gemeente hen schuldig was te krijgen, uiteindelijk betaalde de gemeente de organisatie. Van dit bedrag werd een stuk grond gekocht, nu is het wachten op wettelijke toestemming om te bouwen en wat evenzeer belangrijk is; geld om te kunnen bouwen. Tijdens het jarenlange wachten zijn ze al een paar keer bestolen, hekken en watertanks werden meegenomen. Om de bouw te kunnen realiseren is ca. € 50.000 nodig. De nieuwe shelter zal ook een onderzoekskamer en quarantaine- en herstelruimte moeten krijgen. De organisatie krijgt nog steeds geen hulp van buitenaf.

Vrijwilligers van de organisatie bezoeken scholen, want kinderen zijn de toekomst, en bezoeken ook oudere, eenzame mensen met hun honden. Om geld te genereren werd een pagina aangemaakt waar geschonken goederen kunnen worden geveild, alles om de bouw van de shelter mogelijk te maken. De organisatie heeft nog steeds te weinig vrijwilligers. In totaal hebben ze in al die jaren ca. 5000 honden en katten kunnen redden. Gevonden dieren gaan naar een kliniek voor een check-up, krijgen een behandeling tegen parasieten, hun bloed wordt getest en dan moeten de dieren uiteindelijk gesteriliseerd/gecastreerd worden.

Sinds enkele jaren hebben ze kattenkolonie in een gebied bij Cáceres, de juiste locatie wordt niet bekendgemaakt om de katten te beschermen. Twee vrijwilligers dragen de zorg voor de katten en zoveel mogelijk katten worden gecastreerd. Helaas komen er toch katten bij, misschien toch gedumpt of aan komen lopen. Het zal moeilijker worden de plek geheim te houden. De kosten lopen hoger op en er zal meer steun moeten komen.

Wilt u helpen? Stort uw bijdrage op SNS Bankrekening NL12SNSB0928271803 t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Cáceres.

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project