Boekarest

De Roemeense organisatie Red Panda in Boekarest symboliseert de kracht die de mens heeft om elke levensvorm te beschermen door respect en empathie te tonen voor de natuur. De naam is destijds gekozen omdat de Rode Panda, een bedreigde diersoort, met uitsterven wordt bedreigd door roekeloos handelen van de mens: vernietiging van leefgebieden en jacht.
Mensen hebben een buitengewoon vermogen tot vernietiging, maar tegelijkertijd kunnen zij een betere wereld opbouwen, gebaseerd op respect, tolerantie en compassie. Ieder van ons heeft de macht om de wereld waarin we leven te verbeteren.

De missie van Red Panda Charity is op te voeden en te ijveren voor de totstandbrenging van een betere samenleving die geen leed meer veroorzaakt voor menselijke en niet-menselijke soorten.

DE PROJECTEN VAN RED PANDA;

• Redding, rehabilitatie en adoptie van zwerfdieren en in de steek gelaten dieren: honden, katten, grote dieren (paarden, ezels), vogels etc.
• Mensen bewust maken voor het welzijn van dieren in eigendom, zwerfdieren en huisdieren
• Onderwijs voor kinderen en volwassenen
• Castratie- en sterilisatiecampagnes voor dieren in eigendom, zwerfdieren en huisdieren, om een einde te maken aan het ongecontroleerd fokken van dieren en het  in de steek laten van deze dieren.
• Eerste Roemeense hondenadoptiecentrum
• Welzijn van werkpaarden: medische hulp en het beslaan van werkpaarden van kansarme gezinnen in plattelandsgebieden

Onderwijs
• Bewustmakingsprojecten voor kinderen, jongeren en volwassenen
• Beroepsopleidingen voor professionals op het gebied van dierenwelzijn (dierenartsen, personeel van opvangcentra)
• Red Panda Charity is partner in het eerste Roemeense theaterstuk over zwerfdieren: “Bekentenissen van een Hond”. Zij presenteren het toneelstuk in Boekarest en andere steden, gevolgd door een educatief moment met betrekking tot dierenwelzijn, samen met de distributie van materialen.
• HAM FEST is een groot bewustmakingsevenement, het eerste in zijn soort dat ooit in Roemenië is georganiseerd. Gebaseerd op het originele Red Panda concept, is Ham Fest een 2-daags festival gewijd aan “honden en hun mensen”. Het festival biedt een scala aan speciale activiteiten, zoals thematische artistieke momenten, gratis medische check-ups voor honden, hondentrainingsdemonstraties, diverse workshops voor kinderen en volwassenen, winkelen voor het goede doel en vele grappige wedstrijden voor honden en mensen, bekroond met speciale prijzen. Tijdens de eerste editie van Ham Fest waren er ongeveer 2000 mensen (hondeneigenaars en dierenliefhebbers) en honderden honden.

 

Sterilisatie- en castratieprojecten
Red Panda biedt gratis castraties/sterilisaties voor honden en katten met eigenaar. Met assistentie van partners zijn zij in staat hulp te bieden aan veel dieren en hun eigenaars en tegelijkertijd het terug kunnen dringen van geboortes. Maar ook aan het gevolg hiervan; het verminderen van achtergelaten dieren, maar ook het aantal katten en honden dat gedood zal worden.

Hulp Oekraïne
Red Panda is ook zeer betrokken geweest bij de oorlogssituatie in Oekraïne. Ze sturen honden- en kattenvoer naar Oekraïne en essentiële medicijnen. Ze werken samen met iemand die de goederen van Roemenië naar Ismail vervoert en van daaruit versturen ze het met Nova Poshta in Oekraïne. Er zijn n lokale contacten, mensen die reddingswerkers zijn of eigenaars die in afgelegen gebieden wonen en niet weten waar ze voedsel kunnen kopen, zelfs enkele kleine opvangcentra. We sturen ook gedroogd fruit naar een dierentuin in Kharkiv voor de wilde dieren. Ze krijgen veel aanvragen en controleren of ze legitiem zijn. De collega’s uit Boekarest zijn zich ervan bewust dat dit een marathon van lange adem is. De plaatsen waar ze voedsel naar toe sturen in Oekraïne zijn Kharkiv, Zaporozhye, Odessa, Mikolayv, Bucha, Sumy, Remi.

Zij helpen ook vluchtelingen die naar Boekarest zijn gekomen met hun dieren. Er is een stand bij het stadhuis waar mensen voedsel en kleding kunnen komen halen, onze collega’s zijn daar aanwezig met voedsel voor de dieren en essentiële accessoires.

Hier zijn een paar details over de activiteiten met betrekking tot Oekraïne. Bij Red Panda zijn ze in direct contact geweest met diereneigenaren en vrijwilligers uit Oekraïne. Het zijn vooral personen die dieren hebben gered, vrijwilliger zijn in asielen of altijd al castratie- en sterilisatiecampagnes hebben geleid in Oekraïne. Het was en is voor Red Panda erg belangrijk om direct contact te hebben en een transportroute naar hen op te zetten, om er zeker van te zijn dat alle hulp aankomt en wordt verdeeld onder degenen die het nodig hebben.

Hulp wordt geboden aan;
* Vrijwilligers in de regio Odessa die het voedsel uitdelen aan een kattenasiel, maar ook aan mensen die op het platteland wonen
* Vrijwilligster in Remi – in dit kleine dorp voert zij honden op straat
– Vrijwilligers in Zaporozhye – hun huizen zijn schuilplaatsen geworden, maar zij voeden ook de dieren die op straat zijn achtergelaten. Ook, samen met een hondengroep, is één van de vrijwilligers, ( Angelina ) erin geslaagd voedsel te sturen naar Berdyanks, Melitopol, Mariopol, Kropivnitskiy, Pology, Energodar en Lisichansk (Lugansk regio).
* Vrijwilligers in Kharkiv – ze hebben een collega die gevlucht is met haar dieren en zij is nu vrijwilligster van geworden in Boekarest. Haar familie en veel vrienden van dierenorganisaties zijn nog steeds in Kharkiv, dus ze nemen contact met hen op en zij verdelen het voedsel dat ze naar 3-4 kleine shelters hebben gestuurd met vrijwilligers en mensen die dieren op straat voeden. In Kharkiv hebben ze ook voedsel naar de dierentuin gestuurd.
* Vrijwilligers in Sumy
* Bucha – een groep vrijwilligers die dieren voeren die op straat zijn achtergelaten
* Brovary – een vrijwilliger die dieren houdt en voert, maar ook eten uitdeelt aan mensen die terugkwamen in het verwoeste dorp.

Het gaat in hoofdzaak om personen die dieren hebben en geen geld om eten te kopen of om dakloze dieren. Velen van deze personen bleven achter omdat ze hun dieren niet konden achterlaten. Deze hulp in de vorm van voer en ontworming is absoluut levensreddend en de mensen uit Oekraïne realiseren zich dat ze niet alleen zijn, dat mensen aan hen en hun dieren denken.

Elke dag zijn er weer vragen om hulp, er is een constante behoefte aan voedsel, behandeling tegen parasieten. De nood is erg hoog, het aantal zwerfdieren is meer dan verdubbeld in Oekraïne en er is zo veel armoede.

Een vrijwilligster uit Odessa brengt soms een paar katten met de bus, zolang er opvanggezinnen zijn in Roemenië. Onze collega’s betalen haar buskaartje, de testen voor de dieren en ook hebben ze eten gekocht voor de dieren in Odessa die deze vrijwilligster weer mee terug kan nemen.

Het zal geweldig zijn als we samen kunnen helpen.

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project