Agnieszka’s katten

Wij willen aan u een bijzonder persoon voorstellen.

Agnieszka is een kleine vrouw, ze woont in Warschau. Daar heeft ze jaren geleden aan de universiteit gestudeerd, waar ze de studie – oriëntale filologie (een tak van taalkunde die zich vooral richt op dode talen ) heeft afgemaakt. Dat was haar liefde, die haar helaas GEEN toekomst heeft gegarandeerd. Agnieszka was meerdere keren werkeloos, heeft van alles gedaan om aan haar levensbehoeftes te voorzien, ook schoonmaakwerk. Tegenwoordig werkt ze als secretaresse in het centrum voor Alzheimer patiënten in Warschau.

Haar grote liefde en levenspassie zijn katten. Agnieszka woont in een piepklein flatje in Warschau, daar biedt ze regelmatig een onderdak aan zieke, kleine gedumpte kittens en volwassen katten. Vaak “logeren” bij haar meer dan 20 katten. Voor sommigen is het zeker dat ze voorgoed bij haar zullen blijven.

Het gebeurt weleens dat ze voor haar deur een doos vindt met een aantal kleine, vaak nog blinde kittens. Mensen in de omgeving weten heel goed, dat ze een hart van goud heeft en dat ze zich over de weerloze katten zal buigen. Hier maken ze simpelweg misbruik van, wetende dat Agnieszka de weerloze dieren nooit buiten zal sluiten.

Soms lijkt haar flatje op een dierenkliniek, infuus aansluiten, injecties geven, wonden verschonen, dat kan ze zelf heel goed. Bovendien kan ze dankzij deze kennis veel kosten besparen.

Wanneer het kan probeert ze voor de kittens een nieuw thuis te vinden. De dag begint al heel vroeg voor Agnieszka, opstaan om 05.00 uur, schoonmaakwerkzaamheden verrichten, medische verzorging, eten klaarmaken en geven, ervoor zorgen dat elke kat eet, bij zoveel katten heb je nu eenmaal al je handen vol! En dan naar haar werk.
Maar ook daar wachten viervoeters op haar.

Op het complex waar het centrum zich bevindt heeft Agnieszka een houten huisje laten maken voor de katten. Voor de patiënten heeft de aanwezigheid van de katten ook een therapeutisch aspect. Gelukkig werkt de directie hier mee. Agnieszka hoeft dus niet stiekem voor de zwerfkatten te zorgen.

Na haar werk begint haar dagelijkse tocht met tassen vol kattenvoer langs de plekken waar tientallen zwerfkatten “wonen” en waar ze elke dag op haar zitten te wachten; naast het winkelcentrum, op het kerkhof, in een woonwijk waar zoveel mensen wonen maar niemand zich druk maakt om de zwerfkatten.

Agnieszka vangt ook de zieke katten om ze naar de dierenkliniek te brengen en te laten steriliseren. Dan knappen ze bij haar thuis op en nadat ze op kracht komen worden ze weer vrijgelaten. Sommige blijven voorgoed bij haar. Zo was het ook met de zwarte kater Nero, die Agnieszka op een vuilnisbelt heeft gevonden. Nero lag daar weerloos en te zwak om op te staan. Op de plek van zijn rechter voorpootje was alleen maar een grote ontstoken wonde. De rest van het pootje moest geamputeerd worden en dat was ook een groot vraagteken of Nero de operatie zou doorstaan. Alles is goed afgelopen. Het heeft veel moeite en tijd gekost om bij Nero het vertrouwen in de mens terug te winnen. Agnieszka is het gelukt, ze heeft er bewust voor gekozen dat Nero bij haar blijft.

Agnieszka is bezig met het maken van kattenhokken voor de koude winterdagen, waar ze in gespecialiseerd is. Om die te maken moet ze wel materiaal kunnen kopen, tempex, lijm etc. en dat kost geld. Voer kost geld, dierenarts kost geld. Agnieszka kan de hoge lasten niet meer zelf dragen. Af en toe krijg ze hulp van de gemeente, ook wordt ze soms door haar vrienden en kennissen geholpen. Af en toe krijgt ze wat voer voor haar beschermelingen heel zelden een beetje geld. Ze zal echter nooit zelf om hulp vragen, hier is ze te verlegen en veel te bescheiden voor. Daarom wil St. Dierenhulp zonder Grenzen haar helpen, samen met u. Dit heeft Agnieszka zeer zeker verdient.

Ze heeft de hoogte- en dieptepunten van het leven meegemaakt, maar haar hart is nog steeds sterk en het slaat nog steeds met liefde voor de hele wereld. Deelt u wat er in uw hart zit.
Voor elke bijdrage willen wij u namens DZG, onze collega Alicja, Agnieszka en tientallen zwerfkatten heel hartelijk bedanken.

Wilt u Agnieszka en haar katten financieel steunen? Dit kan uiteraard op ons rekeningnummer bij de SNS Bank IBAN NL12SNSB 0928 27 18 03, BIC SNSBNL2A o.v.v. Agnieszka

Foto’s en video’s van dit project