Skip to main content

Lesbos, 11 januari 2022

Lesbos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, niet ver van de kust van Turkije en Klein-Azië. Met 1630 vierkante kilometer is het een van de grootste eilanden van Griekenland. In het jaar 2006 had het ongeveer 90.000 inwoners, van wie circa een derde in Mytilini woont 2014 werd LESVOS STRAY DOG & CAT ADOPTIONS opgericht. De prioriteit van hen is om de zwerfdieren als eerste te laten adopteren, voor hen te zorgen tot de dag dat ze vertrekken.

Wij weten wat een zwerfdier dagelijks door moet maken om te overleven, het zoeken naar water, eten, veilig onderdak en dat het hele jaar door. De vrijwilligers ter plekke beleven het met de dieren mee, maar ze kunnen nooit voelen wat een hond/kat moet voelen. Dit is de reden waarom de organisatie bestaat, te helpen op de zo goed mogelijke manier. Maar ze hebben hulp nodig, ook de hulp van u en van Dierenhulp zonder Grenzen. We mogen nooit vergeten dat de dieren die op straat moeten (!) leven, elke dag weer een gevecht aan moeten gaan.

De gemeente heeft een zg rehabilitatiecentrum met 10 kooien. Het is voor zwerfdieren die gewond zijn en op straat lopen. De opzet van dit centrum is de honden de medische aandacht te geven die nodig is, zijn ze hersteld, gecastreerd en gevaccineerd dan worden ze teruggezet op straat! Enkele vrijwilligers gaan regelmatig naar dit centrum en zullen proberen een thuis voor hen te vinden. In sommige kooien zitten 2-3 honden. Er zijn verschillende vrijwilligers op het eiland die allemaal contacten overzee hebben en samenwerken met buitenlandse organisaties, waaronder St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal, en een eigen netwerk om huizen voor de “zwerfhonden” te vinden. Onderling helpt men elkaar op Lesbos, er wordt goed samengewerkt. Er zijn helaas weinig opvanggezinnen en vrijwilligers met velden waarop hokken zijn gebouwd voor tijdelijk verblijf tot de honden geadopteerd worden. Elke vrijwilliger zit momenteel overvol met honden en katten.

Veel honden zijn gedoemd op straat te blijven. Er zijn te veel honden om opgevangen te worden. De organisaties op Lesbos hebben zelf geen shelter. Vaak worden nestjes puppy’s gevonden, daar moet een plek voor gevonden waar ze in quarantaine kunnen.

Het weinige dat wij momenteel kunnen doen, hopen wij samen met onze collega’s ter plekke en met u/jou te doen.