Skip to main content

Nieuws uit Tomohon – Noord-Sulawesi in Indonesië, 29-07-2021

Steun is noodzaak. Steun nu via geef.nl het dierenwelzijn in Tomohon Sulawesi.

Steun Tomohon Sulawesi

Helaas is er nog weinig veranderd. Wel is een nieuwe burgemeester gekozen. Het vertrouwen in deze burgemeester op het gebied van dierenwelzijn is groter, maar om de druk te kunnen opvoeren moet eerst nog het nieuwe bestuur, met de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. In Indonesië stelt elke burgemeester zijn eigen bestuur samen.

Nu hebben de collega’s op Noord-Sulawesi al heel lang te maken met dezelfde provinciaal gouverneur en wethouder, zij werken voor de lokale overheid. Deze wethouder doet helaas na verschillende acties en de bestaande wetgeving niets aan de huidige situatie. Jaren heeft men geprobeerd hem onder druk te zetten. Op z’n Nederlands gezegd; “hij heeft daar lak aan”.

Als er nu actie gevoerd zou gaan worden, zal dit dus nog geen enkel resultaat opleveren. Een nieuw bestuur wil graag een goede indruk maken, vooral in het begin. Hier ligt dus een kans om eindelijk een betere leefsituatie voor de dieren te forceren. Daarnaast zijn er op dit moment weinig toeristen aanwezig, die normaliter zorgen voor meer steun aan protesten en hun verontwaardiging kunnen laten blijken.

In principe gaat het vervoer naar en de verkoop op de markten van de dieren “gewoon” door. Door Covid-19 is het minder geworden, maar dit zal slechts tijdelijk zijn. Er zijn aan het begin een aantal reisrestricties voor mensen opgelegd, waardoor het vervoer van de dieren uit andere provincies lastiger werd. Maar op dit moment staat vooral de zaterdagmarkt gewoon weer vol met opgestapelde honden-, kattenkooien en wilde dieren, zoals voorheen.

De collega’s in Tomohon zouden graag zien dat er controleposten worden ingericht zodat de toevoer van deze dieren stopt. Tomohon ligt in het noorden van Sulawesi, de toevoer komt dus voornamelijk uit het zuiden. En volgens de wet horen dieren niet op deze manier (gekidnapt, mishandeld, verbrand en opgegeten) te worden behandeld.

Frank, lid van AMFI, ziet de vrachtwagens dagelijks richting de markt van Tomohon rijden. Hij hoopt dat door het opzetten van controleposten de aanvoer met 80% verminderd kan worden. Hij is zelf nu een controlepost aan het bouwen en hoopt de nieuwe lokale overheid te overtuigen om daar een controleur in te kunnen zetten. Het is belangrijk om het de overheid vooral zo makkelijk mogelijk te maken.

Bij de markt staat ook een geel gebouw, dit is van de overheid. De mensen die daar werkzaam zijn moeten de hygiëne van de markt controleren, maar helaas gebeurt dit niet. 2 jaar geleden is hier een protest geweest van de lokale rescue, bezorgde inwoners en een aantal toeristen. Zij deelden bloemen uit (Tomohon’s trots) met de tekst ‘Flowers over cruelty’ en vroegen de beambten meer te doen aan de verschrikkelijke leefsituatie van de dieren op de markt, een straat verder. Het hoofd van het bureau is inmiddels aan Covid-19 overleden.

Ook kan de druk via de (duik)resorts worden verhoogd. Zij hebben nog dikwijls de tour naar de Extreme market vol trots in hun folders staan. Terwijl wij geloven dat een tour bijvoorbeeld langs de mooie vulkaan, bloemenpracht, het gele overheidsgebouw (je mag hier briefjes ophangen) en het fantastische opvangcentrum, toeristen een veel beter gevoel zou geven. We zouden hiervoor graag een mail-actie opzetten, meer informatie volgt.

Het opvangcentrum moet helaas gedwongen verhuizen. Het centrum staat inmiddels tussen de woonhuizen (ook al was het centrum er eerst) en de bewoners klagen omdat ze last hebben van het geblaf van de honden. Een nieuwe locatie werd in het oerwoud gevonden, de bouw stagneert nu wegens slechte weersomstandigheden, er is veel regen gevallen. Maar ook laten de benodigde papieren op zich wachten, maar dit schijnt in Indonesië normaal te zijn. Helaas krijgt de organisatie weinig support. Ze geven niet op, gaan door in deze moeilijke omstandigheden en kunnen onze support hier goed bij gebruiken.