Skip to main content

Nieuws uit Markopoulo – 9 augustus 2021

De incidenten van dierenmishandeling tegenover hoefachtige zijn ontelbaar en door toedoen van vele onverantwoordelijke eigenaars (want je kunt ze zeker geen verzorgers noemen) worden honderden dieren ernstig verwond, verminkt of sterven ze. De oorzaak van deze mishandeling is een verouderde methode van aanbinden die wordt gebruikt om twee benen aan elkaar te binden of nog erger om de benen met het hoofd van het onfortuinlijke dier vast te binden. Het is één van de ergste vormen van mishandeling voor zowel paardachtigen als landbouwhuisdieren. En toch komen deze praktijk overal in Griekenland voor en hoewel velen het een traditie zouden willen noemen, is dit zeker niet één van de tradities die we in stand willen houden. Het is mishandeling, het is misdadig, het is verkeerd!

Er is absoluut geen excuus voor deze praktijken wanneer er goedkope alternatieven voorhanden zijn. Eigenaar zijn van een dier betekent op zijn minst dat je er goed voor moet zorgen dat het dier in goede en veilige omstandigheden kan leven. Het feit dat dieren “van jou zijn” geeft je niet het recht om ze te mishandelen. Deze praktijk van het aanbinden (“pastouroma” in het Grieks) is illegaal en wordt bestraft met boetes en zelfs gevangenisstraf.

Aan deze mishandeling moet NU een einde komen! De onderstaande videospot is mogelijk gemaakt dankzij de hulp van vrijwilligers en vrienden van de Griekse organisatie en zal binnenkort gratis in de media worden uitgezonden:

https://fb.watch/72ri3PkUuf/

Stratis is zonder twijfel de knapste ezel. Hij kwam medio januari naar ESPI van het eiland Naxos. Triest en dagenlang niet kunnen opstaan, hij werd gezien door eilandbewoners die Naxos Animal Control alarmeerden om in te grijpen. In navolging van de Officier van Justitie van Naxos en de politie werd Stratis voor onmiddellijke zorg naar een veilige plek vervoerd en binnen een paar dagen kwam hij naar ESPI om goed verzorgd te worden. Hij kreeg onmiddellijk medicatie tegen de pijn.

In maart moesten twee operaties uitgevoerd worden. Bij Ira omdat een sarcoom ( wekedelen tumor ) in haar neus erg groot was geworden en haar luchtwegen belemmerde waardoor het erg moeilijk voor haar was om te ademen. De dierenarts wist de sarcoom te verwijderen. Ook Nioletta moest geopereerd worden, helaas ging dit niet zo goed. De operatie was bedoeld om een speekselsteenvorming, die zich in haar linke kaak had gevormd en te groot was geworden, te verwijderen. Na wat een routine operatie had moeten zijn, waren de dagen daarna nogal beangstigend. Dagen na de operatie kreeg Nicoletta een heel vreemde infectie die constante zorg en aandacht nodig had, met gaten, letterlijk gaten, die overal in haar gezicht opengingen! Dit duurde ongeveer 2 maanden en iedereen was opgelucht om eindelijk een zichtbare verbetering te zien. Ze is nu volledig hersteld!

In april kwam er weer een ezel bij, Menios, een achtergelaten ezel die enkele weken door de velden van de Peloponnesos zwierf, totdat hij naar Markopoulos vervoerd kond worden.

In mei overleed helaas één van de geliefde, oudere ezels Haido. Iedereen is erg bedroefd door dit verlies. Haido begon plotseling gewicht te verliezen, dus werden door de dierenarts de nodige controles uitgevoerd. Het bleek dat Haido al in een onomkeerbare neerwaartse spiraal zat en er was weinig wat nog gedan kon worden. Ze overleed slechts een paar dagen later. Hoewel de vrijwilligers zich bewust waren van de onderliggende gezondheidsproblemen bij Haido, in combinatie met haar hoge leeftijd, waren ze niet voorbereid op haar overleden.

Ioli kon eindelijk in oktober 2020 gered worden, na 2 maanden van grote inspanning. Toen zij bij ESPI aankwam waren ze erg geschokt door haar toestand. Ze hadden wel foto’s gezien van de uitgemergelde merrie. Ze was zo mager en fragiel. Ze wisten dat ze haar leven hadden gered, maar de komende dagen zouden cruciaal worden. Gelukkig had het arme paard nog genoeg kracht over om deze eerste uitdaging naar herstel te overwinnen. Na voortdurende behandeling en onverdeelde aandacht is ze op weg naar volledig herstel. De grootste uitdaging nu is het herstellen van haar psychologische toestand die door de verwaarlozing en het misbruik erg diep in haar herinneringen verankerd zijn. Met vastberadenheid en optimisme zullen ze aan haar zijde staan tot deze gekwelde ziel eindelijk herstelt en de rust vindt die ze zo hard nodig heeft en verdient.

Het is altijd emotioneel wanneer een nieuw dier opgenomen wordt in de ESPI familie, deze momenten zijn intens en woorden kunnen niet uitdrukken hoe de vrijwilligers zich voelen. Zo hebben ze kort geleden de lieve Nadia verwelkomd. Ze werden op de hoogte gebracht dat een klein paardje permanent was vastgebonden in Aspropyrgos. Er was al een klacht ingediend bij de politie door een andere welzijnsorganisatie, maar er werd geen enkele actie ondernomen. Tenslotte werd op 23 juli contact opgenomen met ESPI door de plaatselijke politie, de officier van justitie had besloten het dier te verwijderen van de plaats waar het zich bevond. Aangezien er geen andere faciliteit beschikbaar was (die is er meestal niet voor grote dieren) hebben de vrijwilligers regelingen getroffen om haar naar Markopoulos te laten vervoeren. Het paard kreeg de naam Nadia. Na onderzoek door de dierenarts ontdekten ze dat Nadia, afgezien van wat kleine problemen met haar hoeven, geen duidelijke lichamelijke complicaties heeft. De angst en bezorgdheid in haar ogen vertellen echter een ander verhaal over haar psychologische toestand. Haar blik is intens angstig, ze heeft geen vertrouwen in mensen. Zij zal geholpen worden met het helen van haar psychische problemen, zoals de vrijwilligers dat voor al hun dieren doen.

De meest recente aanwinst is een jonge ezel Pelopidas, ook hij was achtergelaten en zwierf rond in de omgeving van Koropi. Hij heeft een wonderbaarlijke lieve aard en een meest schattige sterke brul! Hij is relatief jong en één van de meest tedere en knuffelbare dieren die ze ooit hebben mogen ontmoeten!

Casper heft recentelijk een bloedtest ondergaan, omdat hij onstabiel was. Casper is een paar keer gevallen zonder duidelijke reden en leek vaak gedesoriënteerd. Ze hebben ontdekt dat hij bloedarmoede heeft en ze zullen hem voorlopig vitamine B12 geven, ze proberen geschikte voedingssupplementen te vinden om zijn conditie op termijn verder te helpen.

ESPI wil de geliefde Griekse acteur Gerasimos Skiadaresis en Yiannis Orfanos van Naxos island Wildlife Protection voor de video die zij onze collega’s hebben gestuurd.

https://www.facebook.com/greekhorseprotection.org/videos/784548792261271