Skip to main content

Dierenhulp zonder Grenzen
Internationaal

Mijn hond springt tegen mensen

Of het nou om een kleine hond gaat of een grote, springen mag niet. U kunt het misschien wel leuk vinden als uw hond dat doet, maar niet iedereen is er van gediend.  Maar de meest belangrijke reden is dat het gevaarlijke situaties op kan leveren. Wanneer een hond tegen iemand op springt vanuit hun vrije wil, doen ze dit vaak niet om te begroeten. De hond wil domineren over die persoon. Het is een manier van communiceren van de hond, ze willen laten zien dat ze alfa zijn, de controle hebben over die persoon.
Een hond die ondergeschikt is, zal het wel laten om tegen een alfa hond op te springen.  Ruimte is respect en honden lager in de rang respecteren de hogere leden. Als uw hond tegen een mens opspringt, respecteren ze die persoon niet. Puppy’s moeten vanaf dag 1 worden geleerd dat springen “nee” is. De hond wil en houdt van consistentie.
Dus als u het niet toestaat dat de hond springt, moet u dit ook duidelijk maken aan mensen die het niet erg vinden dat uw hond tegen ze op springt. De hond raakt anders in de war. Soms mag hij wel, soms mag hij niet.
Hoe kan ik het springen laten stoppen:
Voor een hond is ruimte en balans heel belangrijk. Als de hond gaat springen en je doet een stap naar achteren, of je leunt op zij, dan zal de hond blijven springen. Ze nemen namelijk jouw stuk ruimte in en dat mag alleen een rodelleider doen. Hun denken dus op die manier dat ze de baas worden.   Als een hond springt, stap dan juist in de richting van de hond. Beschouw het als jouw ruimte en laat de hond niet in die ruimte toe. Als de hond springt, stap er dan zijwaarts in met je schouder naar de hond. Wees niet ongerust als je de hond omver duwt. Hoewel je geen misbruik willen maken van het feit de hond telkens om te duwen, kan dit een tijd lang nodig zijn. Je moet zijn gewoonte doorbreken en van springen een negatieve ervaring maken. Honden zijn ongelooflijk sterk en kunnen veel hebben, dus bang zijn voor een stootje hoeft niet . Je moet  rustig blijven, jou ruimte niet af laten pakken. Je moet de hond uit balans brengen, dat geeft hem een ongemakkelijk gevoel. Leun iets vooruit, niet achteruit, want bij achteruit leunen geef je de hond ruimte. Vergeet niet dat je doel niet is om je hond pijn te doen, slaan is pertinent niet goed.
Het enige wat je wilt bereiken is dat je hond de ruimte van een mens respecteert Je kunt dit toepassen bij elke hond die tegen je op springt. De hond wil springen, jij stapt er zijwaarts in en vult de ruimte op die de hond wil pakken. De hond raakt uit balans en jij pakt je ruimte. De hond zal je respecteren en zal snel doorhebben dat tegen je op springen helemaal niet leuk is.