Skip to main content

Dierenhulp zonder Grenzen
Internationaal

Demodex schurft bij honden

De demodexmijt kan demodicosis geven bij uw hond. De kleine mijt  leeft in de talgkliertjes en haarzakjes van de huid. De meeste honden zijn geinfecteerd, alleen is de weerstand van de meeste honden genoeg om de demodex infectie onder controle te houden. De meeste demodex problemen komen voor bij jonge honden. Af en toe bij oudere honden. Deze honden hebben dan vaak ook een andere aandoening onder de leden die zorgt voor verlaging van de algemene weerstand.

Kunnen mensen eigenlijk ook  demodex krijgen?
Nee, Demodex komt niet bij mensen voor.

Belangrijk om te weten:
  • De veroorzaker is een microscopisch kleine mijt;
  • Het geeft vaak kale plekken, wat begint op de kop en naar achteren verloopt;
  • Bij gezonde honden komt het meestal niet voor. Motiveer de natuurlijke weerstand van de hond en houd de omgeving van de hond schoon

Bij een demodexinfectie krijgt de hond plekken die kaal zijn. De kop, nek en neus zijn het vaak het ergste en vanuit daar kan de infectie zich verder verspreiden. Bij jonge honden blijft het vaak beperkt tot een paar plekken. Door middel van een afkrabsel van de huid wordt de diagnose gesteld . Locale plekken genezen vaak vanzelf. Als de de infectie zich heeft verspreid over het lichaam is behandelen mogelijk maar is het lastig.

De dierenarts stelt de diagnose en maakt een behandelplan.

Locale plekken genezen 9 van de 10 keer vanzelf. Mocht de infectie verspreid zijn over het lichaam dan kan er behandeld worden maar het is erg lastig . Vraag uw dierenarts.

Genezing mogelijk

Het meest belangrijke is om de gezondheid van uw hond  goed in de smiezen te houden. Goed voedsel en een schone omgeving brengen de kans op een demodex infectie terug. Aangezien de mijt van hond op hond over is gegaan is het raadzaam om uw hond bij eventueel geïnfecteerde honden weg te halen .