Skip to main content

Dierenhulp zonder Grenzen
Internationaal

Cortisonen

Cortisonen of (gluco)corticosteroïden zijn vaak gebruikte geneesmiddelen in de diergeneeskunde.
Deze geneesmiddelen worden door het lichaam aangemaakt: het zijn hormonen die door de bijnieren aangemaakt worden. Er bestaan ook synthetische vormen van.

De bekendste moleculen uit deze klasse zijn prednisolone en dexamethasone. (Bron: yahwoof)

Corticosteroïden of cortisonen worden vooral gebruikt omwille van hun immuniteitsonderdrukkende werking. Ze onderdrukken de lichaamsafweer en de ontstekingsreactie.

Corticosteroïden zijn goede en goedkope geneesmiddelen. Ze worden vaak gebruikt om ontstekingen te onderdrukken, voornamelijk bij auto-immuunziekten en allergieën. Ook aandoeningen van het bewegingsstelsel (bot- en rugproblemen) worden vaak behandeld met corticosteroïden.

Corticosteroïden worden ook gebruikt bij bijnierschorsinsufficiëntie of hypoadrenocorticisme. Het lichaam maakt dan zelf onvoldoende corticosteroïden aan.

Langdurig gebruik van corticosteroïden kan bijwerkingen veroorzaken. De dieren krijgen dan feitelijk een vorm van hyperadrenocorticisme of Cushing’s syndroom. De dieren kunnen vermageren en de huid kan broos worden. Ook maag-darm problemen kunnen optreden, voornamelijk maag- en darmzweren kunnen een gevaar zijn. De immuniteit wordt onderdrukt door corticosteroïden en dit kan dieren vatbaarder maken voor ziekte.Omdat ze ook een invloed hebben op het suikergehalte, worden cortisonen niet gebruikt bij dieren met diabetes.