Skip to main content

Dierenhulp zonder Grenzen
Internationaal

Castratie hond

De castratie bij de hond. Dit is een operatie die zeer vaak uitgevoerd wordt. Castreren bij een hond houdt in dat de teelballen van de reu verwijderd worden.

Voordelen castratie :
  • Omdat hij is gecastreerd, zal hij niet meer achter loopse teven aangaan. Hij krijgt meer rust bij zichzelf en zal dus ook minder van huis weglopen.
  • Het karakter van de reu zal veranderen. Door het castreren van de reu, valt de test de testosteron productie weg. De reu zal hierdoor zachter qua karakter worden
  • Er zal minder vaak “gereden” worden op bijvoorbeeld benen en knuffels
  • Als een reu gecastreerd is, zal hij minder plassen. Dit doet hij normaal gesproken om zijn territorium af te bakenen
  • Na de castratie is er minder kans op prostaathypertrofie en voorhuidsontsteking
Nadelen castratie:
  • Een hond die gecastreerd is, heeft een iets meer kans om urine incontinent te worden
  • De reu zal na de castratie dikker worden, overgewicht krijgen. Dit is echter weer op te lossen door dieet.
  • De narcose is volledig tijdens een castratie. Aan elke narcose zit een (klein) risico verbonden.

Mocht een reu prostaatvergroting  of een voorhuidsontsteking  hebben, dan is castratie ook zeer zeker een optie. Tevens helpt het castreren om de agressie bij een hond terug te dringen

Bij een demodexinfectie krijgt de hond plekken die kaal zijn. De kop, nek en neus zijn het vaak het ergste en vanuit daar kan de infectie zich verder verspreiden. Bij jonge honden blijft het vaak beperkt tot een paar plekken. Door middel van een afkrabsel van de huid wordt de diagnose gesteld . Locale plekken genezen vaak vanzelf. Als de de infectie zich heeft verspreid over het lichaam is behandelen mogelijk maar is het lastig.

De dierenarts stelt de diagnose en maakt een behandelplan.

Locale plekken genezen 9 van de 10 keer vanzelf. Mocht de infectie verspreid zijn over het lichaam dan kan er behandeld worden maar het is erg lastig . Vraag uw dierenarts.

Genezing mogelijk

Het meest belangrijke is om de gezondheid van uw hond  goed in de smiezen te houden. Goed voedsel en een schone omgeving brengen de kans op een demodex infectie terug. Aangezien de mijt van hond op hond over is gegaan is het raadzaam om uw hond bij eventueel geïnfecteerde honden weg te halen .