Tripolis – Griekenland

Wie kan zich niet de verschrikkelijke beelden herinneren van de verwoestende branden in Griekeland in augustus 2021? Stichting Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal is een inzamelingsactie begonnen en het resultaat was € 2327,–. Een geweldig bedrag. Samen met collega’s in Griekenland zijn wij gaan zoeken naar een bestemming voor dit bedrag. Het grootste deel is naar Animal Care Arcadia gegaan. Zij hebben slachtoffers onder de dieren gered,  opgevangen en verzorgd. Rekeningen van de dierenarts zijn gedeeltelijk betaald, verzorging en medicatie,  en ook de kosten voor het kopen van voeding.

Trípolis  is een Griekse stad en gemeente  op de Peloponnesos, hoofdstad van Arcadië.  Het ligt op 660 meter hoogte.  Arcadië  is een bergachtige, schaars bevolkte landstreek in het centrum van de Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland en ligt ten zuiden van het Griekse vasteland.

Animal Care Arcadia heeft een opvangcentrum voor zieke, gewonde, mishandelde en gedumpte dieren in Tripoli en omliggende gemeenten. Een groep vrijwilligers begon met activiteiten in 2015 als reactie op het groeiende aantal dakloze dieren in Tripoli, maar ook op de talrijke incidenten van dierenmishandeling in dit gebied. Tegelijkertijd is de vervolging van degenen die geweld tegen dieren gebruiken na het bestaan van relevante wetgeving belangrijk. De combinatie van alle bovengenoemde gebeurtenissen heeft een groep dierenliefhebbers ertoe aangezet zich te verenigen en een non-profitorganisatie op te richten voor de bescherming van dieren.

Vijf jaar geleden werd een opvangcentrum geopend. Op dit moment ( oktober 2021 ) hebben zij  210 honden. Onder de slachtoffers van de brand bevinden zich  10 honden, 10 katten, 3 ezels, een gans, 10 kippen, 2 varkens en 3 schapen. Grotendeels hebben zij ernstige brandwonden opgelopen.

Alleen al aan hondenbrokken is 120 kg per dag nodig. Het is en blijft altijd een uitdaging om aan de vraag van voer te voldoen voor de dieren. Ook zijn er nog minstens 40 hondenhokken nodig, naast de basisbehoeften als medicatie, vaccinaties en behandelingen tegen parasieten.  Daarnaast zamelen ze momenteel geld in voor bouwmaterialen zoals cement, hout en stoeptegels om betere plekken voor de dieren te het opvangcentrum te creëren. Ook wordt geld ingezameld voor het kopen van een vervoermiddel om grote boerderijdieren te kunnen vervoeren, dit was  bijzonder moeilijk toen zij boerderijdieren probeerden te redden tijdens de branden.

In de gebieden die door de branden zijn beschadigd zal het vele jaren duren voordat die d zich hebben hersteld en dit heeft ernstige gevolgen voor de bewoners, zowel mens als dier. Hoewel het opvangcentrum niet door de branden werd bedreigd, denken de vrijwilligers dat ze nog wel enige tijd zullen worden opgeroepen om achtergelaten dieren op te halen, aangezien de mensen uit sommige gebieden zullen wegtrekken.

De situatie voor de gedumpte dieren wordt van  kwaad tot erger   De resultaten van een niet goed werkend beheer zijn zichtbaar in het dagelijks leven van de burger.  De problemen in dit gebied en de vele honden en katten in het opvangcentrum heeft DZG doen besluiten om te proberen een thuis te vinden voor sommigen van hen.

Foto’s en video’s van dit project