Sulawesi

DIERENHULP IN INDONESIË

Indonesië, een land dat bestaat uit meer dan 16.000 eilanden, staat bekend om de mooie flora en fauna, cultuur en prachtige stranden. Weet u/jij dat Indonesië 55.000 km aan stranden heeft? Er is voor toeristen veel te zien en te doen. Dit prachtige land ontvangt per jaar ongeveer 7 miljoen buitenlanders, waaronder ongeveer 200.000 Nederlanders! Wordt dit een reclame om Indonesië te bezoeken? Zeker niet. Dit prachtige land heeft een schimmige schaduwkant.

Sulawesi ( Celebes )

Één van de vele bewoonde eilanden is Sulawesi, vroeger bekend onder de naam Celebes. Het is op 11 na het grootste eiland van de wereld, met een grootte van ongeveer 175.000 km2. Wij concentreren ons op de noordelijkste provincie van het eiland, Noord-Sulawesi ( Sulawesi Utara ). Indonesië heeft macabere markten, ook in Noord-Sulawesi, o.a. de Xtreme Market in Tomohon en de Langowan Market, zij mogen zich op onze aandacht “verheugen”.

Waarom Sulawesi?

Wij werden september 2020 gevraagd om te gaan samenwerken met twee organisaties in Indonesië. Uiteraard willen wij altijd proberen te helpen, maar na het lezen van de vele informatie en het zien van de ( bewegende ) beelden waren wij nog meer overtuigd dat wij verplicht waren te helpen.

Markten!

Naast de verkoop van bloemen, fruit en groente worden ook dieren geslacht. Ter plekke! Op de markt is naast het bloed van de dieren ook de angst te ruiken. Vogels, apen, ratten, vleermuizen, slangen, katten en honden worden hier ook op verzoek geslacht. Op de tafels liggen de geslachte en geroosterde dieren, niet altijd in deze volgorde gedood, en onder de tafels liggen de nog levende dieren in te kleine kooien op hun noodlot te wachten. Het is gruwelijk om te zien. En het is daarom ook niet te begrijpen dat de markten als toeristische attracties aangeboden worden door resorts en westerse reisbureaus als “een beleving”. Of zoals een touroperator schrijft: “Probeer de markt in de ochtend te bezoeken om de maximale beleving te ervaren.” Een ander prijst de markt aan als een unieke belevenis, dat is het zeker maar niet op de wijze zoals zij het bedoelen. Onvoorstelbaar.

Naar Manadonees gebruik

Lokale mensen die graag een hond willen hebben geven vaak de voorkeur aan dure rashonden i.p.v. een hond ( gratis ) te adopteren uit het rescue center van Animal Friends Manado Indonesia. Het rescue center in Tomohon zit helemaal vol met honden, , katten en ook een aantal andere dieren. Hier worden ze goed bewaakt, omdat ze met of zonder baasje een grote kans hebben om te worden ontvoerd en te eindigen op iemands bord. Naast een toenemende groep hondenliefhebbers, is er aan de andere kant een groep die graag hondenvlees eet. En dan ook het liefst honden die eerst zwaar zijn mishandeld. Er wordt geloofd dat als een hond doodsangsten heeft uitgestaan vlak voor zijn dood, dit de kracht die uitgaat van het vlees ten goede komt. Terwijl het eten van hondenvlees juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Toekomst

Het verhaal hierboven schetst al een eerste beeld over hoe de omstandigheden zijn in Noord-Sulawesi. U/jij moet dit meer zien als een inleidend verhaal. Wij als organisatie Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal zijn bezig om een aantal hulpacties te gaan starten. Echter moeten die nog verder uitgewerkt worden.

Wij willen ook gaan proberen honden uit de shelter van Manado te laten adopteren. Voor elke hond die geadopteerd wordt kan een andere hond gered worden. Door Covid 19 is hier momenteel nog geen sprake van.

Acties

Of wij acties gaan voeren is niet de vraag, maar wanneer en welke. Acties vergen goede voorbereiding en veel tijd. Wij hopen op uw/jouw hulp, want dit zullen we samen moeten doen. Houd daarom onze FB/pagina in de gaten voor meer nieuws over Noord-Sulawesi.

Foto’s en video’s van dit project