DIERENHULP IN INDONESIË
Indonesië, een land dat bestaat uit meer dan 16.000 eilanden, staat bekend om de mooie flora en fauna, cultuur en prachtige stranden. Weet u/jij dat Indonesië 55.000 km aan stranden heeft? Er is voor toeristen veel te zien en te doen. Dit prachtige land ontvangt per jaar ongeveer 7 miljoen buitenlanders, waaronder ongeveer 200.000 Nederlanders! Wordt dit een reclame om Indonesië te bezoeken? Zeker niet. Dit prachtige land heeft een schimmige schaduwkant.
Sulawesi ( Celebes )
Één van de vele bewoonde eilanden is Sulawesi, vroeger bekend onder de naam Celebes. Het is op 11 na het grootste eiland van de wereld, met een grootte van ongeveer 175.000 km2. Wij concentreren ons op de noordelijkste provincie van het eiland, Noord-Sulawesi ( Sulawesi Utara ). Indonesië heeft macabere markten, ook in Noord-Sulawesi, o.a. de Xtreme Market in Tomohon en de Langowan Market, zij mogen zich op onze aandacht “verheugen”.
Waarom Sulawesi?
Wij werden september 2020 gevraagd om te gaan samenwerken met twee organisaties in Indonesië. Uiteraard willen wij altijd proberen te helpen, maar na het lezen van de vele informatie en het zien van de ( bewegende ) beelden waren wij nog meer overtuigd dat wij verplicht waren te helpen.
Markten!
Naast de verkoop van bloemen, fruit en groente worden ook dieren geslacht. Ter plekke! Op de markt is naast het bloed van de dieren ook de angst te ruiken. Vogels, apen, ratten, vleermuizen, slangen, katten en honden worden hier ook op verzoek geslacht. Op de tafels liggen de geslachte en geroosterde dieren, niet altijd in deze volgorde gedood, en onder de tafels liggen de nog levende dieren in te kleine kooien op hun noodlot te wachten. Het is gruwelijk om te zien. En het is daarom ook niet te begrijpen dat de markten als toeristische attracties aangeboden worden door resorts en westerse reisbureaus als “een beleving”. Of zoals een touroperator schrijft: “Probeer de markt in de ochtend te bezoeken om de maximale beleving te ervaren.” Een ander prijst de markt aan als een unieke belevenis, dat is het zeker maar niet op de wijze zoals zij het bedoelen. Onvoorstelbaar.
Naar Manadonees gebruik
Lokale mensen die graag een hond willen hebben geven vaak de voorkeur aan dure rashonden i.p.v. een hond ( gratis ) te adopteren uit het rescue center van Animal Friends Manado Indonesia. Het rescue center in Tomohon zit helemaal vol met honden, , katten en ook een aantal andere dieren. Hier worden ze goed bewaakt, omdat ze met of zonder baasje een grote kans hebben om te worden ontvoerd en te eindigen op iemands bord. Naast een toenemende groep hondenliefhebbers, is er aan de andere kant een groep die graag hondenvlees eet. En dan ook het liefst honden die eerst zwaar zijn mishandeld. Er wordt geloofd dat als een hond doodsangsten heeft uitgestaan vlak voor zijn dood, dit de kracht die uitgaat van het vlees ten goede komt. Terwijl het eten van hondenvlees juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Toekomst
Het verhaal hierboven schetst al een eerste beeld over hoe de omstandigheden zijn in Noord-Sulawesi. U/jij moet dit meer zien als een inleidend verhaal. Wij als organisatie Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal zijn bezig om een aantal hulpacties te gaan starten. Echter moeten die nog verder uitgewerkt worden.
Wij willen ook gaan proberen honden uit de shelter van Manado te laten adopteren. Voor elke hond die geadopteerd wordt kan een andere hond gered worden.
Acties
Of wij acties gaan voeren is niet de vraag, maar wanneer en welke. Acties vergen goede voorbereiding en veel tijd. Wij hopen op uw/jouw hulp, want dit zullen we samen moeten doen. Houd daarom onze FB/pagina in de gaten voor meer nieuws over Noord-Sulawesi.
Noord-Sulawesi (Indonesië)
In een eerder verhaal hebben wij u/jullie een inzicht gegeven over het behandelen van dieren in Indonesië. Het waarom en waar ( Noord-Sulawesi ) werd zo al duidelijk. We gaan de komende tijd acties opstarten. Hierbij gaan wij samenwerken met verschillende dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Animal Friends Manado Indonesia ( AFMI ).
Historie AFMI
AFMI is opgericht op 6 mei 2011 als een non-profitorganisatie. Het was de eerste organisatie die zich inzette voor dierenwelzijn in Noord-Sulawesi. En dat was echt nodig. Zij hopen ooit een samenleving te kunnen creëren waarin dieren als levend schepsel worden geaccepteerd, gerespecteerd en gewaardeerd. Zij willen mensen bewust maken dat dieren het respect krijgen waar zij recht op hebben en dat betekent wat voor de verzorging en genegenheid. Het zal een lange weg worden.
Uitdaging AFMI
Ondanks enkele van de beste dierenbeschermingswetten ter wereld en een traditie van eerbied voor het leven, is Indonesië toch een land waar miljoenen dieren ernstig worden verwaarloosd of misbruikt. Overbevolking, armoede, vervuiling, traditie, bijgeloof, apathie en onwetendheid dragen allemaal bij aan deze situatie. Dit maakt ook dat het welzijn van behoeftige dieren een lage prioriteit heeft.
De wettelijke verdeling waarin de bescherming van dieren wordt geregeld is ingedeeld in drie categorieën, t.w.:
1. Wilde dieren, waaronder vogels
2. Huisdieren ( honden, katten en paarden )
3. Vee ( hoenderachtigen, varkens, koeien, geiten e.a. )
AFMI campagnes
1. Educatie, kinderen en jongeren opleiden om actief campagne te voeren. Zij moeten bewust worden gemaakt dat dierenwelzijn noodzakelijk is en hieraan willen en kunnen bijdragen.
2. Redding, rehabilitatie en adoptie van dieren.
3. Het bouwen en openstellen van shelters en klinieken.
4. Mensen bewust maken van sociale verantwoordelijkheid.
5. Het belang van roadblocks en checkpoints op de agenda te krijgen bij de lokale overheid. Dit om vrachtverkeer met dieren alvorens deze bij de markt aankomen te stoppen en te controleren op dierenwelzijn.
6. Het uitvoeren van gemeenschapsactiviteiten m.b.t. dierenwelzijn. Hoe kan je een verantwoordelijke eigenaar van dieren worden en zijn.
7. AFMI is bezig om een traject op te zetten om buitenlandse vrijwilligers en toeristen te verwelkomen en uitleg te geven.
Inspanningen
AFMI wil samenwerken en een actieve rol spelen richting de regering, het onderwijs, religieuze leiders en wetshandhavers om de wet te handhaven en de handel tussen regio’s te beheersen in overeenstemming met de uit te voeren grensoverschrijdende quarantainewetten en wetshandhaving in zaken met betrekking tot dierenwelzijn. Naast deze samenwerking willen zij mensen gaan onderwijzen met als doel een gevoel van zorg en mededogen op te wekken voor alle levende wezens. Deze inspanningen zijn vooral gericht op de lokale bevolking, waar een omslag nodig is. Hierbij zouden ze graag de toeristische sector ( resorts, touroperators, e.d. ) uitnodigen om meer gewicht in de schaal te leggen en dit sneller te laten gebeuren.
Shelter
AFMI beheert een shelter voor honden en katten, deze dieren worden zelden geadopteerd. De shelter heeft een kleine kliniek waar gewonde dieren behandeld en verzorgd worden. In de toekomst wil Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal honden en katten helpen een thuis te vinden in Nederland en België. Echter is dit niet makkelijk, het vergt veel voorbereiding maar ook zeker geduld van toekomstige adoptanten. Maar als iemand een hond of kat een thuis wil geven denken wij dat wachten erbij hoort. Ook zal het financiële plaatje voor het adopteren van een hond of kat uit Indonesië er anders uit gaan zien. Maar dat melden wij wanneer het aan de orde komt.
Extreme markten
AFMI houdt zich ook bezig met de strijd tegen het verhandelen, slachten en eten van honden en katten, maar ook van slangen, apen, ratten, vleermuizen etc. Naast de gruwel en de slachtpartijen die dieren moeten ondergaan is het een gevaar voor de volksgezondheid. Noord-Sulawesi heeft twee van meest beruchte honden- en kattenvleesmarkten in Indonesië; Tohomon’s ‘Extreme’ Market en Langowan Traditional Market. De eerste is op een paar straten afstand van de shelter. Veel van de dieren die hier zijn opvangen komen dus van deze markt. Dit geeft dikwijls frictie met de lokale handelaren.
Actie
Dierenhulp zonder Grenzen gaat samen de strijd aan tegen de gewelddadige en gruwelijke slachtingen van dieren voor consumptie. Hiervoor gaan wij ook samenwerken met Dog Meat Free Indonesia en Change for Animals Foundation.
En we hopen natuurlijk ook op jullie hulp!
©Tekst stdzg ©Foto’s AFMI