De situatie in Patras loopt uit de hand. Steeds meer zwerfhonden en -katten worden elke dag gedumpt ze zijn vaak zwanger, gewond, ziek, mager of ondervoed. Overal zie je zwerfhonden, bij de supermarkt, bij eet- en drinkgelegenheden, in het stadscentrum, laat staan in de dorpen of de bossen rondom de stad. De weinige vrijwilligers die er zijn moeten zich in allerlei bochten wringen om de dieren te voeden en de nodige zorg te geven.

De gemeenteraad heeft 4 jaar lang niets gedaan om hen te beschermen of te verzorgen, ook niet nadat het asiel, dat zich op het terrein van de universiteit bevond, gesloten werd. Sindsdien is het aantal zwerfhonden en katten dramatisch toegenomen. De meeste mensen in Patras en omgeving zijn onverschillig voor de ontberingen van de zwerfdieren en geven er niets om. Er zijn echter ook anderen die bijna dagelijks dieren vergiftigen, …. voor een schone stad. Helaas worden deze “anderen” niet ingerekend door de politie, ze weten altijd buiten het zicht te blijven. De wetten die bestaan voor de bescherming van de (zwerf)dieren worden niet altijd nageleefd. Het systeem is corrupt en de politie neemt niet altijd actie. Een specifieke groep mensen heeft het probleem nog groter en dringender gemaakt, Zij mishandelen (zwerf)dieren op een verschrikkelijk brute manier. Sommige van deze dieren kunnen door dierenbeschermers gered worden. Veel mensen sluiten hun ogen voor deze ellende. Zo niet een Griekse vrouw met de naam Vicky, zij helpt zwerfdieren in en om Patras. Zij redt honden en katten die in gevaar zijn. Veel honden komen van een bepaalde bevolkingsgroep, de meeste honden zijn ondervoed, ziek, mishandeld, mager en zijn op he nippertje van de dood gered. Vicky zal daar nooit alleen heen gaan, dan moet een agent met haar mee. Het is voor haar te gevaarlijk. Elk dier dat zij redt/vindt neemt ze mee naar de dierenarts voor een uitgebreid onderzoek. Ze laat ze steriliseren en vaccineren. De dieren worden ondergebracht bij particulieren thuis of in een pension, een shelter is er niet. Vicky heeft een laag inkomen en alles is voor de dieren. Ze is aan het einde van haar Latijn, fysiek en financieel.

De meeste katten leven in het nationale park en lopen elke dag het risico vergiftigd te worden. Veel katten zijn ziek of gewond en niemand helpt ze, ze lopen er met een boog omheen. De katten die gevangen kunnen worden door Vicky laat zij steriliseren. Elke dag weer wordt Vicky geconfronteerd met alle ellende, hoe lang kan zij het nog volhouden? Het zien van de dieren en het zien wat een mens kan bewerkstelligen, elke dag weer, maakt haar extreem verdrietig. Maar ook kwaad. Vicky heeft hoge schulden, maar weigert de dieren in de steek te laten. Wat zal er met de dieren gebeuren wanneer zij uitvalt?

In Griekenland is het illegaal dieren van straat te halen, of ze nou gezond zijn of niet. Bij naleving van deze Griekse wet moeten de dieren sterven op straat, met alle ellende vooraf. Het lijkt hopeloos, maar wij kunnen helpen. Hoe? Door Vicky financieel te steunen of een hond te adopteren en hem/haar een goede en veilige toekomst te geven. U kunt uw gift storten op SNS Bankrekening IBAN NL12SNSB0928271803 BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal o.v.v. Patras

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project