Osijek

De vereniging voor dierenbescherming en rechten “Udruga Pobjede” werd in 2009 opgericht in Osijek, daarvoor was het een particulier initiatief. De betrokkenheid van de personen in dit verhaal gaat terug tot 2007, een bezoek aan het plaatselijk asiel maakte het noodzakelijk een initiatief te starten om de achtergelaten honden te helpen met als motto “het asiel is het bewustzijn van onze stad.´ Het doel was om de aandacht te vestigen op de vreselijke omstandigheden waarin de honden in het asiel leefden. Ziek, gewond, zonder veterinaire zorg, niet-gevaccineerd, niet gesteriliseerd/ gecastreerd, hongerig, met puppy’s die uit ondergrondse gaten kruipen, en de dood komt dagelijks op bezoek. In een stad vol hondenliefhebbers waren er geen vrijwilligers in het asiel. Sindsdien is er veel veranderd. In 2010 nam “Udruga Pobjede” officieel het asiel over voor dieren in het dorp Nemetin en in december 2011 werd het asiel door het Ministerie van Landbouw geregistreerd als het 23e asiel in Kroatië en één van de eerste asielen waar niet meer gedood zou worden. Leden van de vereniging “Udruga Pobjede” hebben diverse fondsenwervende evenementen georganiseerd om de infrastructuur van het asiel te verbeteren en om de honden te voorzien van voedsel en medische hulp. Tegenwoordig wordt de opvang gefinancierd door donaties aan de vereniging van bedrijven en de particuliere sector, verschillende fondsenwervende evenementen en door samenwerking met de gemeenteraad. Elke hond in het asiel heeft veterinaire zorg (ingeënt tegen hondsdolheid en infectieziekten en behandeld tegen inwendige parasieten) en gechipt. Na 3 weken na aankomst worden volwassen honden gesteriliseerd, puppy’s worden gesteriliseerd als ze 6 maanden ( teefjes ) en 9 maanden ( reutjes ) zijn.

Sinds de overname van het asiel heeft Osijeks opvangcentrum een lange weg afgelegd, van een asiel zonder vrijwilligers tot een asiel met het hoogste aantal vrijwillige uren in Kroatië, waar ze erg trots op zijn. Udruga Pobjede heeft de zorg voor ongeveer 200 honden en helaas zijn er altijd meer nodig. In 2015 tekende “Udruga Pobjede” het eerste contract met de stad Osijek, en sindsdien hebben ze een partnerrelatie verworven bij het verzorgen en herplaatsen van honden, maar ook bij het voorkomen van het achterlaten, verwaarlozen en misbruik van dieren.

Het succesvolle werk van de vereniging is ook te zien aan het aantal van 335 adopties in 2018, 330 adopties in 2019 en zij hebben meer dan 1000 honden gered in twee jaar tijd. Één van de grootste prestaties, die de opvang tot de trots van onze stad hebben gemaakt, zijn zeker de vrijwilligersuren die de afgelopen twee jaar zijn gemaakt.

In 2018 werkten 61 actieve vrijwilligers 8958 uur en in 2016 werkten 131 actieve vrijwilligers 12573 uur. Het bevestigt dat betrokkenheid positief wordt geëvalueerd door de gemeenschap, maar het laat ook zien hoeveel zij hebben bereikt om positieve waarden te bevorderen en een positief sociaal bewustzijn voor de gemeenschap te creëren.

Zij voeren educatieve programma’s uit en werken samen met meer dan 40 scholen en kleuterscholen in Osijek en daarbuiten, evenals met andere instellingen. Ze geen lezingen en workshops en organiseren educatieve bezoeken aan de opvang. In de afgelopen jaren hebben ze steeds meer bedrijven die teambuilding organiseren in de shelter. De samenwerkingen zijn talrijk met verschillende organisaties, instellingen uit de publieke, civiele en private sector, en ze zijn lid van het Animal Protection Network, dat meer dan 40 organisaties voor het helpen van dieren in Kroatië samenbrengt.

Door al deze activiteiten in de civiele, publieke en zakelijke sector, en ook de lokale overheid, hebben zij grote vooruitgang geboekt bij het redden van dieren en bij het vergroten van het bewustzijn van het probleem in de gemeenschap. Het werk van de vereniging werd steeds zichtbaarder en erkend in de gemeenschap. Inwoners voegden zich bij hen en hielpen om het netwerk te vergroten. Al deze activiteiten hebben geholpen hun positie te versterken en de autoriteiten onder druk te zetten door positieve veranderingen te initiëren met de “bottom-up” –benadering, vanaf het begin van een proces naar boven werken.

“Udruga Pobjede” probeerde in samenwerking met partners al jaren de dierenbeschermingswet te wijzigen, die absoluut niet afdwingbaar en praktisch disfunctioneel was. Aangezien de vertegenwoordiger van de vereniging een actief lid was van de commissie voor het opstellen van de nieuwe wet, hebben ze deze in 2017 behaald. Op 26 oktober 2017 is de nieuwe wet op dierenbescherming van kracht geworden, die het doden van dieren in asielen verbiedt, de controle op de uitvoering van verplichte microchippen van honden en de wet bevat ook een richtlijn waarin wordt gezegd dat lokale overheidsinstanties sterilisatie kunnen verplichten als maatregel tegen de groei van de populatie e van honden en katten. Helaas heeft Osijek daarover nog geen besluit genomen, dus onze collega’s worden nog steeds geconfronteerd met een groot aantal achtergelaten honden, zowel volwassen honden als puppy’s.

In een periode van crisis en armoede zijn er talloze gevallen van gezinnen die in de problemen komen en dan hun verantwoordelijkheid negeren en minder gevoelig worden voor de dieren waarmee ze leven, daarom worden meer puppy’s en achtergelaten honden opgenomen in het asiel.

Het achterlaten van dieren komt steeds vaker voor, want zelfs als de hondeneigenaren een plek voor puppy’s zouden willen vinden, worden ze geconfronteerd met het feit dat het niet gemakkelijk is omdat er meer honden nodig zijn dan mensen die een hond willen adopteren. De moeilijke economische situatie in de provincie en de slechte financiële draagkracht van inwoners bemoeilijken bovendien de invoering van castratie als “instrument” om het aantal honden en katten te verminderen. De provincie Osijek-Baranja vertoont nog slechtere economische indicatoren met betrekking tot het Kroatische gemiddeld.
Vorig jaar had de organisatie een project met de naam, “Castratie redt levens – solidariteitsproject” , waardoor 750 honden met eigenaren werden gecastreerd, zij werken constant aan preventie.

De collega’s hebben door de zorg van minstens 200 honden veel geld nodig. Maandelijkse kosten zijn:

  • Voer € 2000
  • Kosten medische zorg € 6000
  • Kosten therapie gehandicapte honden en zij die herstellende zijn € 400
  • Behandeling tegen parasieten € 1000
  • Elektra € 200
  • Water € 175

Elke maand komen ongeveer 35 honden erbij in het asiel, zij worden gevaccineerd, gedeparasisteerd en krijgen medische zorg. Dit laatste is vaak nodig en natuurlijk de nodige castraties/sterilisaties maken de maandelijkse rekening van de dierenarts zo hoog.

Helpt u Dierenhulp zonder Grenzen dit asiel te steunen ? Uw gift kunt u storten op SNS Bank NL12 SNSB 0928 2718 03 t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Kroatië.

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project