Opvangcentrum Torredembarra - SpanjeInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Torredembarra - Spanje

 
Torredembarra is een gemeente in de  provincie Tarragona in de autonome regio Catalonië. Deze badplaats, die deel uitmaakt van de Costa Dorada, is vooral bekend als vakantieoord, helaas bij velen minder bekend door het dierenleed dat zich ook in dit gedeelte van Spanje voordoet. 
Societat Protectora d'animals de Catalunya ( SPAC ) werd opgericht zoals alle organisaties die St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal probeert te helpen,  een  aantal mensen maakte zich grote zorgen over de situatie van veel dieren in de omgeving.  Een situatie die in heel Spanje voorkomt, en in veel landen in Europa en daarbuiten.  De zone waar SPAC werkt is voornamelijk landelijk, veel honden worden gebruikt voor verschillende doeleinden (waken, jacht, enz.). En de meeste onder hen worden niet verzorgd. Dit betekent dat de meeste honden in zeer slechte omstandigheden in de shelter aankomen na een leven van louter overleven.
SPAC werkt samen met een aantal gemeentes, dit houdt in dat het de plicht is om dieren op te nemen die zich in hun gemeente bevinden en moeten betalen voor een gevonden dier.  Deze bedragen zijn bij lange na niet genoeg voor het basisherstel van het dier. Veel dieren hebben in het begin van hun verblijf in de shelter gezondheidsproblemen en hebben daardoor veel verzorging nodig. Het bedrag dat de gemeentes geven dekt niet de kosten.  


Trouwens, de gemeentes zijn zich zo weinig bewust van de zorg voor achterlaten en mishandelde dieren,  dat wanneer een dier in hun gemeente wordt gezien, ze zelfs wachten tot het dier naar een andere plaats loopt, dan kan een andere gemeente de kosten dragen.


 

De dieren die naar de shelter gebracht worden zijn niet alleen honden en katten, ook hoefachtigen, vogels en vee kunnen een plek krijgen in de shelter.


 De organisatie heeft veel zg.  potentieel gevaarlijke honden. Zij hebben een dubbel stigma; ze worden in de steek gelaten en als minder aanvaardbaar beschouwd. Dit omdat ze tot een ras behoren dat   geclassificeerd is als potentieel gevaarlijk. Het merendeel van deze honden is echter niet agressiever of moeilijker dan welke andere hond dan ook. Integendeel, velen van hen zijn vooral heel lief en sociaal.  In Spanje zijn strikte eisen voor het houden van potentieel gevaarlijke honden, of het moet een geleidehond betreffen. De eisen zijn vastgelegd in de nationale Spaanse wet.
 
 
 

Klik en help ons helpen