Opvangcentrum Pilion - GriekenlandInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Pilion - Griekenland

 
PILION - GRIEKENLAND
Give Strays a Chance in Pilion - door Wilma Hollander, auteur van o.a. Onder de Griekse Zon 
 
Het prachtig groene schiereiland Pilion ligt aan de Pagasitische Golf, aan de oostkust van Griekenland, ongeveer halverwege Athene en Thessaloniki. Twaalf jaar geleden besloten mijn man en ik hier te gaan wonen en we hebben geen moment spijt gehad van die beslissing. De natuur om ons heen is zo verschrikkelijk mooi. Er zijn ontelbare olijfgaarden, bergen, bossen, paradijselijke strandjes, pittoreske vissersdorpjes - en dat allemaal in een relatief klein gebied dat van west naar oost in een uur en van noord naar zuid in slechts drie uur te doorkruisen is. De weinige reisorganisaties die hier vakanties aanbieden, omschrijven het bij velen nog onbekende Pilion ook wel als 'authentiek Griekenland', een perfecte bestemming voor echte Griekenlandliefhebbers.
 
 
 

 
En ja, authentiek is het hier zeker, maar dat 'authentiek' heeft ook een aantal minder leuke kanten. Zo is een welvaartsniveau dat men in Nederland al decennia lang 'normaal' vindt hier in Pilion zeker niet voor iedereen weggelegd. De nu al bijna tien jaar durende crisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan, waardoor vele inwoners eigenlijk alleen maar bezig zijn met overleven. En laten we eerlijk zijn, als je geen werk hebt en nauwelijks geld om eten te kopen of schoolgeld te betalen voor je kinderen, als je je geen dokter of medicijnen meer kunt veroorloven... dan is het welzijn van zwerfdieren niet iets wat boven aan je lijstje van prioriteiten staat.
In de twaalf jaar dat ik hier woon, heb ik het aantal zieke en ondervoede zwerfdieren dan ook onrustbarend zien toenemen. Veel Grieken die vroeger hun eigen dieren of de algemeen geaccepteerde dorpshonden en -katten de resten van hun maaltijd gaven, kunnen zich dat niet meer permitteren, laat staan dat ze een bezoek aan de dierenarts kunnen bekostigen als het dier ziek is. Het is ongetwijfeld de reden dat er steeds meer honden en katten langs de straat zwerven, want aankloppen bij de overheid heeft ook geen zin. De weinige potjes die er ooit waren om te besteden aan gemeentelijke asiels zijn allang op.

 

Particuliere initiatieven om de zwerfdieren te helpen zijn er gelukkig wel - voornamelijk van de buitenlanders die hier permanent wonen. Zo is in het zuiden de Engelse organisatie Paws Pelion (die ook een rol speelt in mijn roman Opnieuw Verbonden) al jaren actief bezig om het aantal zwerfdieren terug te dringen door middel van gratis sterilisatieprogramma's, goede voorlichting, vaste voederplekken, medische zorg en adoptie. Door de drastische toename van het aantal zwerfdieren echter is de druk voor hen inmiddels zo groot geworden dat zij de opvang van nieuwe dieren met pijn in het hart moeten weigeren omdat er simpelweg geen geld is om ze in de toch al overvolle opvang te plaatsen of de medische kosten te betalen - tenzij er vooraf een garantie gegeven wordt dat die kosten gedekt zullen worden.
 
Begrijpelijk, dat zeker, maar het gros van de mensen dat zich uit de goedheid van hun hart over een bange en verwaarloosde stray ontfermt, kan die financiële garantie niet geven, waardoor de zwerfdieren helaas steeds vaker aan hun lot worden overgelaten. Daarom is in 2016 de eveneens Engelse stichting Give Strays A Chance opgericht: zij houden zich bezig met de noodopvang van zwerfdieren en hun fonds wordt gebruikt als garantie om eerste hulp te bieden aan honden en katten die dat nodig hebben. Zij zijn als het ware een soort 'wachtportaal' tot er een meer definitieve opvang of adoptie geregeld kan worden, door henzelf of door Paws Pelion.
 
 
Ons schiereiland is niet zo heel groot. De meeste hier wonende buitenlanders kennen elkaar en slaan de handen ineen als het aankomt op het helpen van de dieren. Dat helpen valt en staat echter bij een goede fosterplek om de dieren op te vangen, iets wat veelal bij particulieren gebeurt, want een gemeentelijk asiel is er niet in Pilion. Voor de tijdelijke opvang van honden maken beide organisaties dan ook vaak tegen betaling gebruik van een private hondenopvang, die op een groot terrein net buiten Argalasti - een dorp in het midden van ons schiereiland - ligt. De eigenaresse van het terrein, de van oorsprong Duitse Anika, woont hier al heel lang, en realiseerde bij haar huis haar ultieme droom: een opvangtehuis voor afgedankte paarden en ezels. Van lieverlee kwamen daar echter een paar zwerfhonden bij. En nog een paar en nog een paar... tot haar paardentehuis eigenlijk bij iedereen in Pilion tevens bekend stond als de onofficiële opvangplek voor zwerfhonden.
 
 
Anika doet wat ze kan. Ze verzorgt, ze voedert, maakt hokken schoon, knuffelt, socialiseert en wandelt met de honden. Ze wordt daarin bijgestaan door incidentele stagiaires van de Griekse Animal Welfare Association en door de vrijwilligers van Give Strays A Chance en Paws Pelion. Maar eigenlijk doet ze het grotendeels alleen. Al jaren. Vorig jaar is ze gestart met de aanbouw van een nieuw hondenopvanggedeelte, omdat de huidige staat van het hondenterrein niet meer volstaat. De bedoeling was dat de tijdelijke en semi-permanente bewoners van het oude gedeelte daar naartoe zouden verhuizen, maar omdat er steeds maar weer honden opgevangen moeten worden, is inmiddels zowel het nieuwe als het oude gedeelte in gebruik.
 
 
Give Strays A Chance heeft zich o.a. tot doel gesteld Anika te helpen bij het aanpassen van het hondenopvangterrein. Zo is een lokale bouwonderneming bereid gevonden om een groot deel van de materialen voor het repareren van de oude omheining te sponsoren en wordt het herstelwerk gedaan door een aantal vrijwilligers. Op dit moment zitten er zo'n zestig honden - waaronder tien puppy's en hun moeder - bij Anika in de opvang. De meeste daarvan worden financieel ondersteund door zowel Paws Pelion als Give Strays A Chance. Maar... het terrein van de opvang bestaat geheel uit open ruimtes: de enige bescherming tegen de sneeuw en de kou van de wintermaanden en de verschroeiende zon in de zomermaanden zijn de her en der geplaatste en bij lange na niet voor alle honden voldoende hondenhokken: afdankertjes van ex-hondeneigenaren of haastig in elkaar getimmerde hokken van voornamelijk bij de vuilnisbak gevonden materiaal.
Ik woon hier al lang genoeg om te weten dat een veilig onderkomen bij Anika, ver weg van het verkeer en andere gevaren, nog altijd beter is dan helemaal geen onderkomen. Maar toen ik afgelopen december zag waaruit die onderkomens noodgedwongen bestaan, brak mijn hart. Hoe nuchter ik ook ben, in mijn ogen verdient íéder opgevangen dier op zijn minst een veilig, droog en warm hok, een eigen plek om zich terug te trekken. Zeker deze honden, die in hun vaak nog korte leventje alleen maar een hoop ellende hebben meegemaakt.

Dat is dan ook de reden dat ik 2017 heb uitgeroepen tot het Hondenhokken-voor-Pilion-Strays-jaar. In samenwerking met Stichting Dierenhulp zonder Grenzen hoop ik zo snel mogelijk sponsors te vinden om minimaal tien houten hondenhokken te kunnen bouwen voordat de hete zomer en de volgende koude winter aanbreekt. De tien nieuwe hokken zullen eigendom zijn van de Stichting Give Strays A Chance en geplaatst worden op het huidige opvangterrein van Anika. Ze zijn bedoeld om betere huisvesting te creëren voor de honden die Give Strays A Chance en Paws Pelion daar tijdelijk of semi-permanent plaatsen. En ja, het liefst zou ik er natuurlijk meteen vijftig neerzetten, maar geloof me, met tien nieuwe hokken zouden de honden, de beide stichtingen, Anika en ik echt al superblij zijn!


 
Hierboven het verschil tussen nu en toekomst!
 
Spreekt dit project u aan en wilt u ook een of meerdere Hondenhokken-voor-Pilion-Strays sponsoren? Dat kan door € 100,00 per hok over te maken naar rekening NL12 SNSB 0928 2718 03 t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen o.v.v. “Hondenhokken voor Pilion Strays”.
 
Meer informatie vindt u op de website via deze link. 
 
http://www.dierenhulpzondergrenzen.com/Projectdetails.aspx?projectid=1088&isopvangcentrum=True&nieuwsid=0&projectnaam=Pilion-Griekenland 
 
U kunt echter ook een deel van het hok sponsoren. Voor een bijdrage van € 25,00 of meer krijgt u als dank de door mij geschreven roman Opnieuw Verbonden (e-pub versie) t.w.v. € 4,99 via de mail gratis toegestuurd! Vermeld uw e-mailadres bij de betaling of geef het in een apart berichtje door aan de Stichting. Iedere bijdrage, hoe klein ook, helpt mee om de zwerfdieren van Pilion een beter leven te geven!


Hieronder foto's van Pilion in de sneeuw - januari 2017
 
 


 ©2017
 

Klik en help ons helpen