Opvangcentrum Canedo - PortugalInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Canedo - Portugal

 
fiogf49gjkf0d
Canedo - In oktober 2015 geboren uit een berg.
 
 
 
Onze collega Dick Leegwater verblijft sinds oktober 2014 in de provincie Aveiro. Het begon allemaal in april van 2015. In Cacia en diverse andere plaatsen werden door een mevrouw noodgedwongen tientallen honden ondergebracht, omdat het niet langer verantwoord was om zoveel honden rondom een huis in de buurt van Canedo te houden. De politie was al diverse keren langs geweest o.a. door klachten van (dieronvriendelijke) buren en vroeg of laat zouden de honden weggehaald kunnen worden en dan is het einde nabij: namelijk, transport naar een dodingstation van de gemeente. Inmiddels was er een shelter in aanbouw in de bergen ten oosten van genoemde plaats. Dick had daar zo zijn twijfels over, want er was op dat moment alleen nog een betonnen karkas (alleen palen), dus nog geen hekwerk en afscheiding voor de diverse hokken, maar nog erger; er was geen water, geen bomen voor schaduw en geen elektriciteit. Dus hoe kun je de ca. 50 honden goede zorg bieden?


 
Onze collega Dick is gaan kijken en kreeg langzamerhand het gevoel dat het toch wel mogelijk moest zijn, mits met voldoende inspanning en wilskracht om de honden van water en voedsel te voorzien. Het grote pluspunt was de geweldige ligging: in de wijde omgeving waren er alleen maar bossen en geen buren, die naar de politie zouden kunnen gaan stappen.
 

Van lieverlee raakte Dick er steeds meer bij betrokken en ook bij alle honden. Vanaf juni 2015 helpt hij mee om voer en water (zo'n 30 kg resp. 100 liter) de berg op te sjouwen langs een behoorlijk steile helling van zo'n 100 meter. Afscherming tegen de hete zonnestralen is aangebracht en nu wordt er gewerkt aan bescherming tegen de regen. Het is een groot project en uiteraard niet goedkoop om alles in orde te brengen zodat de honden een veilig en voldoende weerbestendig onderkomen hebben en bovendien geen honger of dorst te hoeven lijden.
 
 
St. Dierenhulp zonder Grenzen besloot ook daar te gaan helpen, een nieuw project is geboren.
 
Het is geen eenvoudige opgave om de drie hoofdactiviteiten uit te voeren: sterilisatie, opvang van de verlaten en op straat zwervende dieren, die gewond zijn en het regelen van adoptie. En daar komt nog bij, zoals al een aantal malen is gebleken, de nodige inspanning en gebrek aan geld om tijdig alle voorzieningen klaar te hebben. Op dit moment heeft vanwege de toenemende regenval een goed dak voor de hokken de hoogte prioriteit. Geld is ook hier de grootste bottleneck. Daar kwam nog bij dat  de auto het begaf, die al in gebruik was voor het vervoeren van dieren en voedsel. Met vereende krachten is inmiddels geld bij elkaar gebracht om een andere (uiteraard tweede hands) auto aan te schaffen, want die is onmisbaar voor het vele werk.
 
Door de nu verkregen officiële status is de hoop aanwezig dat er voor de dieren meer kan worden bereikt o.a. bij de partijen en organisaties en personen die van belang zijn voor de dieren, zoals klinieken, supermarkten, diverse overheden, scholen en niet te vergeten de plaatselijke bevolking en bedrijven en wellicht ook vanuit Nederland.
 
Wilt u  Canedo financieel steunen? Dit kan uiteraard  op ons rekeningnummer bij de SNS Bank IBAN NL12SNSB 0928 27 18 03, BIC SNSBNL2A

Klik en help ons helpen