Opvangcentrum Boekarest - RoemeniëInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Boekarest - Roemenië

 
fiogf49gjkf0d
 
 
 

Geschiedenis 

 

Tijdens het regime van Nicolai Ceausescu, werden de boeren gedwongen te verhuizen uit hun dorpen naar de stad om te gaan werken in fabrieken. Ze moesten in de zg. communistische blokwoningen wonen. Katten en honden werden niet toegelaten en op straat achtergelaten. Ondanks de val van Ceausescu in 1989, is het aantal dakloze katten en honden in steden en dorpen hoog.  Zwerfhonden en -katten lopen door de straten van Roemenië, op zoek naar voedsel en onderdak. Velen worden door auto’s aangereden, en staan allemaal bloot aan het grote risico van vergiftiging, ziekte en honger.

 

Vóór het communisme hadden Roemenen een redelijke relatie met hun dieren. Wel meer gezien als werknemers dan huisdieren, maar ze deelden hun leven met de gezinnen op het platteland en werden goed verzorgd en nooit honger. Nu is het een totaal andere situatie. In Roemenië zijn de (zwerf)honden door de Roemeense overheid vogelvrij verklaard.
 
Wet PL912
 
 Op 25 september 2013 werd door het constitutionele hof van Roemenië toestemming gegeven voor een wet die toestaat dat zwerfhonden massaal afgeslacht mogen worden. Rechter Petre Lazaroiu stelde dat het doden van de zwerfhonden de Roemeense bevolking zou kunnen traumatiseren, daarna stemde iedereen toch voor het uitroeien van honden. En inderdaad is het gelijk van de rechter bewezen, kinderen hoorden honden gillen en zagen hoe de honden op een gruwelijke manier worden afgevoerd en gedood. In de oude wet stond dat zwerfhonden alleen gedood mochten worden als ze agressief of ziek waren. De nieuwe wet zegt dat honden na een verblijf van 14 dagen in een asiel gedood mogen worden, mochten ze niet geadopteerd of opgehaald worden. Maar er waren gevallen bekend dat mensen hun eigen honden, die “per ongeluk” zijn gevangen, er niet meer uit konden halen. Zij stonden oog in oog met hun hond, met gaas of tralies tussen hen in, en kregen geen toestemming hun hond mee te nemen. Dus in hoeverre we in de 14 dagen theorie moeten geloven?


 
Doden is niet de oplossing

Men schat dat er tussen de één en drie miljoen zwerfhonden zijn in Roemenië. Het doden van de honden zal echt niet tot een oplossing leiden, dit leert ons het verleden. Er zijn altijd veel huishonden op straat gedumpt en dit gebeurt nog steeds. Het steriliseren van de honden kan de populatie op termijn doen dalen, maar ook voorlichting en verplichte chipregistratie. De Roemeense overheid zal ook verantwoordelijkheid moeten nemen. De mogelijkheid om dit humaan op te lossen zou toch moeten bestaan. Door aanname van deze wet werd het doodvonnis getekend van ontelbare honden, honden wiens leven door steniging, doodslaan, vergiftiging, steekwonden of schoten beëindigd zullen worden. Maar betekent dit dat wij oor deze wet op moeten houden met vechten voor deze honden? NEE, ZEKER NIET. Wij mogen ze niet in de steek laten, ook de mensen die in Roemenië strijden tegen dit onheil mogen we niet in de kou laten staan. Wij moeten ze laten zien dat ze niet alleen staan. 
 
Nergens veilig
 
In Roemenië worden nu al overal honden gevangen en gedood. Ze worden gepakt met vangstokken, of op ergere manieren, ze worden over straat gesleept en in kleine kooien gestopt, daarna vervoerd naar dodingstations om daar op een brute manier gedood te worden. Sommigen stikken in deze kleine kooien. Ook werden honden opgepakt die dagelijks gevoerd werden door plaatselijk vrijwilligers. De hondenvangers worden geholpen door inwoners en voorbijgangers. In de nieuwe wet staat dat honden alleen gevangen en gedood mogen worden door bevoegde personen! Dit houdt dus ook in dat organisaties geen enkele hond meer van straat mogen halen. Mensen die een hekel aan honden hebben doden honden op afschuwelijk manier te vermoorden, ze martelen, lynchen, onthoofden en verbranden de honden levend en dat allemaal in het openbaar.    Iemand die probeert een zwerfhond te beschermen wordt gearresteerd of krijgt een boete. De mensen die honden vermoorden mogen hun gang gaan. Het zijn echter niet alleen de zwerfhonden die gevaar lopen, ook zij die in een asiel zitten. Er waren gevallen bekend waar de politie is geweest en foto’s heeft gemaakt. Er was zelfs sprake  van een asiel waar op één dag 500 honden gedood zijn. De mensen die zorg dragen voor de honden zijn ontzettend bang. Ook degenen die de honden op straat verzorgen zijn bang, zij worden uitgescholden en bedreigd. In Boekarest  is de situatie het erg. 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
  
 
Vanaf diverse kanten is onze hulp gevraagd en natuurlijk gaat Stichting Dierenhulp zonder Grenzen helpen. Onze en uw hulp is hard nodig voor Red Panda e en de dieren die ze helpen en redden. Hun doel is om de dieren in Roemenië een beter leven te geven en  mensen te onderwijzen. Ook castreren ze honden en katten. Zij hebben zelf plek voor ongeveer 25 honden. Maar dat is natuurlijk een druppel in de enorme zee van zwerfdieren, maar elke druppel is er één.

 

 
 
© 2013 St. Dierenhulp zonder Grenzen

Klik en help ons helpen