Project Villablanca - SpanjeInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Villablanca - Spanje

 

VagabunDOGs – Villablanca


17 December 2011 werd de stichting VagabunDOGs officieel opgericht in het zuiden van Spanje. Een jonge stichting dus, maar met een bestuur en vrijwilligers die allemaal al ruime ervaring hadden opgedaan in soortgelijke stichtingen. Deze groep mensen had één ding gemeen: ondanks teleurstelling in de ervaringen bij een andere stichting, wilden ze absoluut doorgaan met hetzelfde werk: dieren helpen. Want in Spanje en Portugal zijn er nogal wat dieren die hulp nodig hebben! De oplossing lag voor de hand: zelf een nieuwe stichting beginnen waarin de dingen wel zullen gaan zoals je wilt. Waarin de juiste beslissingen worden genomen en waarin, als het erop aankomt, de dieren en het dierenwelzijn belangrijker is dan ego's, geld en papierwerk.
 
De naam
Na een avondje brainstormen werden we het eens over de naam van onze stichting: VagabunDOGs – Asociacion International por los animales abandonados 'Vagabundos' = Spaans voor 'zwervers'; in Spanje noemt met zwerfdieren animales vagabundos. De link met het engelse DOGS werd snel gelegd... en daar was de naam: VagabunDOGs!
Maar omdat we niet alleen honden opvangen maar ook katten, werd ervoor gekozen een toevoeging te maken waarin meteen duidelijk werd wie we zijn en wat we doen en dat we niet alleen ons voor honden inzetten. Met in het logo ook de figuur van een kat verwerkt, zou dat helemaal duidelijk maken. 'International': ten eerste omdat ons eigen team bestaat uit meerdere nationaliteiten (Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Iers, Portugees), ten tweede omdat we altijd zullen samenwerken met stichtingen in binnen- en buitenland. Dit is ook iets waar we actief naar op zoek gaan, samenwerking met gelijkgestemde organisaties en individuen, omdat je samen een vuist kunt maken en elkaar kunt steunen en dus... de dieren beter kunt helpen.
 
Puppy opvang en opvang gezinnen

VagabunDOGs heeft nog geen eigen shelter. Ze werkt voornamelijk met opvanggezinnen. Maar één van haar vrijwilligers heeft zijn stukje land ter beschikking gesteld om puppy's op te vangen: Finca Grace, vernoemd naar een van zijn eigen rescue hond Grace, die na vier botbreuken, een dure en ingewikkelde operatie en een hele lange herstelperiode, toch weer helemaal de oude is geworden! Kortom, een voorbeeld van hoe je, door je samen in te spannen, een succes kunt behalen en een prachtig dier de kans kunt geven op een tweede kans. Op Finca Grace lopen sowieso al wat honden rond van onze vrijwilliger, maar speciaal voor de pups zijn er twee verschillende plekken gemaakt, met ruimte voor ongeveer 15 pups in totaal.

div> Finca Grace is open voor andere vrijwilligers die regelmatig komen helpen met voeren, schoonmaken en helpen de pups te socialiseren. Een heerlijke plek, ver van de bewoonde wereld en vrij van schadelijke bacteriën of ziektes.


Werkwijze en ambities

VagabunDOGs probeert, indien mogelijk, zoveel mogelijk gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen en behandelingen bij het bestrijden van ziektes. VagabunDOGs laat alle volwassen dieren castreren en steriliseren alvorens ze ter adoptie worden vrij gegeven. Ze werkt samen met diverse lokale dierenartsen en ook met andere stichtingen in de regio (zowel in Spanje als Portugal). VagabunDOGS wil in de toekomst proberen meer aandacht te besteden aan educatie en publiciteit op lokaal en regionaal of zelfs landelijk niveau, wederom in samenwerking met andere stichtingen, zodat er misschien eindelijk die cultuuromslag kan plaatsvinden in Spanje, waardoor dieren niet meer als inferieur worden gezien maar als mooie levende wezens met gevoel en een ziel, die het recht hebben om met zorg en respect behandeld te worden.

Een droom is om een mobiele dierenartskliniek op te kunnen zetten die al rond rijdend overal in de regio honden en poezen gratis of heel goedkoop kan steriliseren en castreren. Voorlopig nog een droom... maar zonder dromen kom je nergens!©2012Maaike van Poelje

Klik en help ons helpen