Opvangcentrum "Usko's Rescue" – Breza ( Bosnië en Herzegovina )Informatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

"Usko's Rescue" – Breza ( Bosnië en Herzegovina )

 


Breza is een stad en gemeente in centraal Bosnië en Herzegovina. Deze gemeente staat bekend om zijn kolenproductie. De gemeente maakt deel uit van het Zenica-Doboj kanton. In  Bosnië en Herzegovina zijn de omstandigheden voor dieren slecht, erg slecht. Juister gezegd is het een hel op aarde. Het lijkt na  de oorlog slechter geworden te zijn.

 Stel je voor;

-dat je alleen bent.. bang.. hongerig.. dorstig...

-dat je het koud hebt.. zonder veilige plek om te slapen.. blootgesteld aan misbruik en marteling..

-dat je niemand hebt om je te beschermen...

-dat je niet weet wanneer en of je gaat eten..

-dat je als je ziek wordt je geen hulp kan krijgen...

-dat jij je het grootste deel van de dag moet verstoppen ...

-dat niemand om je geeft ….

 

Dit is het leven voor elke zwerfhond in Bosnië Herzegovina, waar een dierenleven niks waard is. 

Dalida Kozlic is een advocate en een activist, zij redt dieren. Dit doet zij met grote gedrevenheid, met woorden en daden, met compassie en expertise. 
 
 
Samen met haar ouders, die net zo gedreven zijn.   Haar vader redde honden van jagers  en ook tijdens de oorlog bleef hij honden redden.  Ooit zag Dalida als jonge tiener hoe een hond werd neergeschoten,  toen zij wilde helpen werd ook zij bedreigd met een geweer. Vanaf dat moment wist ze het heel erg zeker,  ze zou blijven vechten tegen het onrecht dat dieren werd aangedaan. Het beeld van de neergeschoten hond zou haar altijd bijblijven. Zij werd advocaat en ondanks bedreigingen tegen haar en haar familie blijft ze doorgaan. Zij doet haar best om corrupte overheidsfunctionarissen, die verantwoordelijk zijn voor de wijdverbreide verwaarlozing bij gemeentelijke hondenasiels te ontmaskeren. Dalida werd in 2018 ontslagen door haar werkgever, ze zou zich te veel inzetten voor de dieren. Ze heeft nauwelijks kans op een andere baan, ze wordt van alle kanten tegengewerkt en geboycot. Haar tegenstanders houden haar en haar ouders nauwlettend in de gaten, in de hoop Dalida op maar een klein foutje te kunnen betrappen.

Werknemers van de gemeente geven zich uit als inspecteurs en komen vaak aan de deur. In 2017 kwam het zo ver dat de vader van Dalida werd geprovoceerd toen in zijn aanwezigheid één van hun eigen  honden neergeschoten werd. Hij wist zich in te houden, ondanks zijn woede en verdriet wist hij dat dit  gedaan werd als doel om hem te kunnen arresteren.  De vader van Dalida heeft te maken met dagelijkse spanningen en als gevolg daarvan hartproblemen. 

Eind 2018 hebben Dalida en haar ouders 140 honden en 10 katten onder hun hoede.

Dalida’s activiteiten om dieren te  beschermen zijn gericht op twee belangrijke dingen:

  1. Redding - Van kinds af aan heeft Dalida weerloze honden en katten gered en verzorgd.
  2. Rechtsbescherming van dieren - Als advocaat verzamelt zij  bewijsmateriaal tegen corrupte autoriteiten die illegale dodingsfabrieken oprichten en daar zwerfdieren doden. Zij is  degene die talloze strafbare rapporten tegen politici heeft ingediend voor gruweldaden in openbare opvangcentra zoals  Praca
In 2018 begon Dalida met het opzetten van een eigen opvangcentrum, dat zou veel kosten besparen   ten opzichte van het moeten plaatsen van  honden in betaalde pensions.
 


Het centrum bevindt zich op korte afstand van de hoofdstad Sarajevo, en zal geheel gerenoveerd moeten worden t.b.v. de honden.  Hier is een veilig gebouw waar de honden  's nachts kunnen slapen, waar  ze ook kunnen schuilen als dat door weersomstandigheden nodig is. In de grote tuin kunnen ze vrij spelen en rennen.   Dalida wil ook graag ooit een dierenambulance ter beschikking krijgen.
 

De shelter is nog niet voltooid, geldgebrek is hierin een grote factor.  

Wat biedt de shelter?

                3000M2 grond voor de honden

-          Gelegen in de vrije natuur, met eigen bos en bron, met ruimte en frisse lucht.

-          Twee verdiepingen, 410 M2, voor grote kennels

-          Quarantaine ruimte

-          Onderzoekruimte – hiervoor zullen fondsen voor gevonden moeten worden voor een elementaire dierenartsuitrusting en medicijnen 

-          Garage voor ( toekomstige )  ambulance 

 
 
De realisering van het centrum heeft ondersteuning nodig. 

Op dit moment zorgen Dalida en haar ouders voor 140 honden en 10 katten. Er zijn 80 honden in de nieuwe shelter en 60 in de shelter bij haar ouders huis. Zij moeten geld inzamelen om ruimte te maken voor meer honden in de nieuwe shelter. Alle honden zijn gered van straat, mishandelingen, openbare illegale moordfabrieken, marteling, etc.
 
 
 
 
 
 
Het  kost zeer grote moeite om fondsen te werven voor voedsel, dierenartsen en nutsbedrijven. Zo niet onmogelijk!

De  doelen voor 2019 zijn:

-           De beste zorg voor geredde honden in de shelter bieden en de omstandigheden meer en meer verbeteren

-          Adopties om plaats te maken voor nieuwe geredde dieren

-          Lagere kosten, maar nog steeds met de beste zorg voor de dieren

-          Uitbreiding speelterrein

-          Omheining bouwen tot aan de beek

-          Renoveren en isoleren van de tweede verdieping

 

 Geschatte kosten hiervan zijn € 3500.-- 

De maandelijkse kosten voor voer zijn ca. € 2000.-- , € 1500.—voor droogvoer  en ongeveer € 500.-- is nodig om nat voer, rijst, brood, eieren en vitaminen te kopen. Droog voer wordt gemengd met ander voer  wanneer ze maar kunnen. Het is gezonder voor de dieren, vooral in de winter. Andere kosten zijn nutsvoorzieningen en kosten van de dierenarts.  
 

 De naam "Usko's Rescue" komt van een fantastische kleine hond waar Dalida voor zorgde, hij was een hondje  dat veel liefde te geven had.   Helaas overleed Usko in september 2018

 Pale-Praca  is de stad waar het asiel Praca  staat, ongeveer 40 km vanaf Serajevo.  Dieren werden op veelvuldige gruwelijke manieren geslagen, gesneden, geknuppeld, verkracht of gemarteld en ze hadden  geen water, voedsel, accommodatie, ze bevroren of ze werden blootgesteld aan extreem hoge temperaturen. Het asiel was eigendom van een privébedrijf en die doden de honden.


De regering van  Kanton Sarajevo betaalde voedsel en “zorgde” voor honden die al gedood waren,  dat was hoe de eigenaar en politici geld uit de begroting stalen.  In 2017 jaar kocht de regering van Kanton Sarajevo  Praca  illegaal. Autoriteiten van één kanton mogen geen bedrijf bezitten of runnen in een ander kanton.

Na een grote mediacampagne en demonstraties werd toegestaan ??honden uit het asiel te halen. Ook Dalida heeft veel honden uit dit “asiel” gered.  
 


Praca is in zoverre veranderd dat er inmiddels andere werknemers van de gemeente  in dienst zijn gekomen, die wel iets humaner met de dieren omgaan dan hun voorgangers. Maar het is nog steeds erg corrupt.   

In de hoofdstad Sarajevo is de situatie heel erg slecht. Illegale hondenvangers  zijn nog steeds actief, zij worden per gevangen hond betaald. Dit gaat er erg wreed aan toe. Het doden van zwerfhonden is hier officieel verboden, maar autoriteiten doden honden en nemen vervolgens geld uit budgetten alsof de  honden nog leven. 

 

De grootste problemen ontstaan omdat mensen honden dumpen en er steeds weer nestjes komen. Sterilisatie- en castratieprogramma's zijn zeldzaam.


 

 

Wilt u Dalida, haar ouders en hun honden helpen. Uw gift kunt u storten op SNS Bank IBAN NL12 SNSB 0928 2718 03 BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Dalida.               

 

 

 

 ©2019stdzg   


Klik en help ons helpen