Project Alanya - TurkijeInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Alanya - Turkije

 


De Noorse Maria woont al  meer dan tien jaar in Turkije en zet zich de laatste jaren in voor de straatdieren van Alanya. Haar organisatie is begonnen met twee paarden en is uiteindelijk steeds groter geworden. Inmiddels heeft zij 5 paarden, 3 ezels, 35 honden en 25 katten. 
 
 

Het begon met het lezen van een bericht op Facebook. Twee paarden, Pamuk en Sultan, die vreselijk werden mishandeld in de paardentaxi-industrie en veel hulp nodig hadden om hun gezondheid terug te krijgen. Zij werden gered door de oprichters van de groep Strays of Alanya, Maria  legde contact met hen en begon in 2013 deze organisatie te helpen. In de lente van 2014 besloot zij beide paarden te adopteren  en ging op zoek naar  een stalwaar zij voor hen kon zorgen.


Bij de stal die zij huurde was een puppy, Lisa. Zij was de eerste pup die gered zou worden, Lisa vond een thuis in de VS.   

De dierenarts die Maria vond die ook interesse toonde in paarden,  was ook de dierenarts voor een grote kattenkolonie buiten Alanya. Hij vroeg haar of zij een Kangal voor hem kon opvangen tot die naar de VS kon vertrekken en zo begon de rescue.  Sinds deze dag is het alleen maar gegroeid.   
 

Maria zag ook een bericht over 2  kittens die blind zouden worden en in de kolonie op straat zouden sterven. Zij werden haar eerste katten en tot op de dag van vandaag zijn ze nog bij Maria. Niet lang daarna gingen de oprichters van Strays of Alanya scheiden en Maria “erfde”  de naam en de Facebook-groep.  


Begonnen met een kleine stal in Dimçay, net aan de rand van Alanya, met ruimte voor 3 paarden en een kleine tuin om overdag buiten te blijven. Omdat ze oude, mishandelde paarden waren, hadden ze niet veel beweging nodig, alleen voedsel en onderdak. Binnen een jaar had zij 4 paarden en veel te veel honden voor die kleine plek en zonder een aparte plaats voor de honden was het onmogelijk dat lang vol te houden.

 

 
 
 
 
In 2016 verhuisden Maria en haar dieren naar Demirtas aan de oostkant van Alanya. Hier is een  aparte ruimte voor de honden en de paarden, maar tegenwoordig heeft Maria 5 paarden, 3 ezels, 43 honden en 30 katten. De katten zijn in haar huis dat ze huurt  ver buiten Alanya. Huren in elk gebied is moeilijk, de situatie wordt onmogelijk.  In Demirtas is  geen elektriciteit en water en de grond zit vol met bacteriën en vlooien en ze kunnen de dieren niet gezond houden.

Maria vond een grotere plek om te huren. Het is iets meer dan 9000 vierkante meter en ze hebben elektriciteit en water. De paarden hebben ruimte om te bewegen en het zal uiteindelijk mogelijk zijn om zowel paarden als honden schoon en gezond te houden. Op dit moment is het werk begonnen en Maria zal met een paar vrijwilligers haar uiterste best doen om  geld te vinden om de stal en de kennel te bouwen.
 
  

De omstandigheden voor dieren in Turkije zijn slecht. Katten worden getolereerd, maar honden worden als vuile en vieze dieren beschouwd. Over het algemeen worden dieren niet beschouwd als levende wezens met gevoelens, maar eerder als  eigendom, een gebruiksvoorwerp. De gebruikelijke gang van zaken is dat veel mensen een kitten of puppy zien, pas een paar weken jong, en verliefd worden. Maar wanneer de dieren ouder worden, vaak tussen de 4 – 5 maanden,  verliezen mensen de interesse en trappen ze de straat op. Of erger nog, ze nemen de kleine puppy’s  van hun moeder en gooien ze in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Een ander probleem dat ze in Turkije tegenkomen is dat men  over het algemeen tegen castratie/sterilisatie is  en ook niet erg geïnteresseerd is om geld uit te geven een ??oud of gewond dier in te laten slapen.  Ze zullen eerder het dier achterlaten in de bergen waar ze voor zich zelf moeten zorgen om te kunnen overleven. Maria’s organisatie heeft veel  kittens van  4-5 weken jong gevonden tussen het vuilnis die van hun moeder zijn gescheiden.  Ook hebben zij nestjes van wel negen puppy's gevonden die in de bergen zijn gedumpt en  geen voedsel of water  hadden.


De paarden in Turkije zijn niet beter af,  ze worden als hulpmiddel beschouwd. Ze krijgen te weinig voer en amper water. Als ze niet langer kunnen werken, worden ook zij de berg opgedreven en achtergelaten om voor zichzelf te zorgen. Maria heeft zelfs een kleine ezel met een  gebroken been gevonden dat in de bergen gedumpt was. 

 

Maria’s hoop op redding is dat zij samen met een kleine groep toegewijde mensen (zoals de Nederlandse Renate)haar droom kan delen, zodat zij samen in staat zullen zijn om deze droom nog vele jaren vol te houden. Zij weet dat zij niet alle dieren kan helpen. 
 
 

 

Het is niet goedkoop om dieren in Turkije te verzorgen. Alle dierenvoeding en accessoires zijn erg duur en voor paarden is het soms bijna onmogelijk om goed hooi te vinden.  
 
 

De medische kosten die de organisatie heeft variëren van maand tot maand, maar de rekening loopt op.  

De kosten van een hond/kat  per maand zijn minimaal € 17.50

De kosten voor een hoefdier per maand zijn minimaal  € 50.00


Het is verboden een Kangal ( hondenras )  of Van ( kattenras ) te adopteren in het buitenland. Een dier dat naar Europa gaat heeft ook een officiële Titer-test nodig, die wordt uitgevoerd door een laboratorium in Ankara. Deze test kost € 175.00 per dier.
 
 

Het adopteren van een dier uit Turkije duurt langer dan adoptie uit een Europees land. Een maand na de eerste rabiësenting  wordt een bloedtest afgenomen die naar het laboratorium in Ankara wordt gestuurd. Als de test is goedgekeurd kan het dier 3 maanden na deze test het land verlaten. Zo'n 5 dagen voor het dier het land zal verlaten moet het nog naar de dierenarts voor behandeling tegen eventuele parasieten, daarna naar een door de regering bevoegde dierenarts  voor de exportpapieren. Als de dieren die hebben zijn ze klaar om te vertrekken.

Wilt u helpen? Stort uw bijdrage op SNS Bankrekening NL12SNSB0928271803 t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Alanya.

 
 
 

Klik en help ons helpen