Opvangcentrum SiciliëInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Sicilië

 

 

  Zwerfdieren - De morele degradatie van Zuid-Italië.

Uit een onderzoek van een paar jaar geleden bleek dat bijna 6 miljoen honden en 7,5 miljoen katten leefden in Italië, inclusief die in kennels gehuisvest werden.  Het meest populaire dier is de hond,  gevolgd door de kat op de  tweede plaats. Deze schijnbare liefde wordt niet weerspiegeld in de echte wereld; elk jaar zijn dierenvrienden getuige van het trieste veschijnsel van achterlating en mishandeling, ondanks talloze oproepen en campagnes om deze sociale plaag in te dammen.Onder de  gedumpte honden en katten  is  een hoog percentage van sterfgevallen als gevolg van verkeersongevallen, honger, dorst, vergiftiging of mishandeling, en ook sterven veel dieren in de asiels.   Een degeneratie in Italië waar we aandacht voor zouden moeten vragen.

Daarom is het verschijnsel  van zwerfhonden de keerzijde van de grote passie die Italianen voor huisdieren hebben. Hoewel het noorden een bepaald decorum en gevoel van verantwoordelijkheid bij het houden van hun dieren handhaaft (onder voorbehoud van bepaalde verslechterende omstandigheden welke naar voren kwamen door  bepaalde berichten ), de echte hoofdzaak van de zaak ligt voornamelijk in Zuid-Italië.  En alleen al op Sicilië zijn  de effecten verwoestend.  

 
 
 
 
De vele rapporten, protesten en klachten mochten niet baten.  Op het eiland zijn duizenden en duizenden zwerfhonden en –katten.  Er zijn grote hoeveelheden honden die aan het trieste lot zijn overgelaten. Roedels zwerven in de steden en dorpen over straat, zij worden in groten getale slachtoffer van criminele daden.

 

Dat het noodzakelijk was, en nog steeds is, mag duidelijk zijn. De zwerfdieren hebben hulp nodig. In 2003 werd ASVA opgericht. Deze vereniging werd opgericht met het doel  dieren te verdedigen/helpen die onderhevig zijn aan mishandeling en verwaarlozing. Op Sicilië bestaat helaas deze grote plaag, hoe moet je het anders noemen, en tot vandaag zijn ze er nog niet in geslaagd die uit te roeien.
 
In al die jaren hebben ze zich ingespannen  om verdere uitbreiding van de populaties te voorkomen, door middel van sterilisaties.  Er zijn veel honden en katten die hun hulp  hebben gekregen: ze hielden op meer dan 2000 dieren toezicht, 600 zijn geadopteerd,  800 gesteriliseerd, 2200 dieren in nood zijn geholpen na slachtoffer te zijn geworden van mishandeling en/of verwaarlozing.
 
 
 


Ze helpen in het gebied Bagheria en Santa Flavia, met iets minder dan 100.000 inwoners, maar de achterlating van honden en katten wordt geschat op meer dan 1000  per jaar.  Sterilisatie niet alleen van zwerfhonden en -katten, maar ook voor de dieren die wel een eigenaar hebben. Het antwoord om het grote aantal dieren in dit gebied te verminderen. Ook adoptie voor de geredde dieren is essentieel om een waardige toekomst te bieden aan de ongelukkigen. Sinds enkele jaren zijn ze ook begonnen honden naar Noord-Italië over te plaatsen, omdat het  op Sicilië steeds moeilijker wordt  een familie te vinden die een zwerfdier wil opnemen in huis. 


Sinds 2008, in afwachting van de bouw door de gemeente van een gemeentelijke shelter,  hebben ze zelf een kleine, smalle shelter opgezet. Hier worden de geredde honden geplaatst, maar ook de puppy’s die gedumpt zijn. Honden die medische verzorging nodig hebben moeten ook hier ondergebracht worden. Hun aantal is altijd hoog.

 

In 2017 zijn 241 honden op de openbare weg gevonden, waarvan 114 volwassen, 102 puppy's jonger dan 16 weken en 25 honden zijn bij hen gekomen uit privébezit. Daarnaast zijn er  gemiddeld  12 kolonies met 10-15 katten die verzorgd moeten worden.Voor de zorg van de honden ( gemiddeld 150 ) en de kattenkolonies is elke maand ongeveer een  bedrag ad.  € 5.000 nodig. De autoriteiten geven een beetje subsidie en de rest moet door donaties bijeen gebracht worden.  Maar die bedragen zijn niet voldoende om alle noodzakelijke verzorging te garanderen! In de praktijk hebben ze voor het onderhoud van elke individuele hond iets minder dan € 1.00 per dag voor voedsel, gezondheidszorg, kennels etc. te besteden.
 
 


Wilt u helpen? Stort uw bijdrage dan op SNS Bankrekening NL12SNSB0928271803 t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Sicilië.
 
 

Klik en help ons helpen